logo

Штраф за їзду без шолому на мотоциклі в Україні

Мотолюбителі часто скаржаться, що шоломи обмежують їх огляд, доставляють дискомфорт і взагалі псують враження від подорожі. Хоча купити мотошолом – єдиний спосіб убезпечити себе та знизити ризик травмування. Саме тому в ПДР прописано, що на водії двоколісника чи квадроцикла обов'язково має бути захисне спорядження. Тож давайте розберемося, який штраф за їзду без шолома на мотоциклі загрожує порушникам.

ЯК РАНІШЕ КАРАЛИ ПОРУШНИКІВ ЗА ВІДСУТНІСТЬ МОТОШОЛОМУ?

Ще минулого року власники байків, скутерів та мопедів могли ризикнути та покататися без екіпірування. Це вважалося дрібним порушенням, і за першу провину райдер отримував штраф за їзду без шолома у розмірі 51 грн. Друге попередження коштувало власнику транспортного засобу 255 грн. Також повторне порушення могло стати причиною конфіскації двоколісника (хоча це була нечаста ситуація). Ці правила стосувалися ситуації, коли мотоцикліст возив пасажира без захисту.

Таке лояльне відношення до покарання призвели до того, що їзда на мотоциклі стала нормою для багатьох водіїв, які ще не мають штрафів. Відповідно збільшилася кількість травм унаслідок ДТП.

ЇЗДА НА СКУТЕРІ, МОПЕДІ АБО МОТОЦИКЛІ БЕЗ ШОЛОМУ ТЕПЕР

2021 став знаменним для всіх автомобілістів і мотоциклістів. А річ у тому, що були переглянуті штрафи за порушення правил дорожнього руху. Деякі навіть виросли більш ніж на 500%.

Отже, починаючи з 2021 року, покарання за їзду без мотоекіпіровки становить 510 грн. Сума справді велика, що змушує замислитися багатьох шанувальників двоколісного транспорту.

Важливо: Покарання за їзду без екіпірування є актуальним для всіх власників мототехніки (скутерів, мопедів, мотоциклів, квадроциклів, трициклів).

ЧИ МОЖНА ОСПОРИТИ ШТРАФ ЗА ВІДСУТНІСТЬ МОТОШОЛОМУ?

Уникнути штрафу за відсутність шолома можна лише в одному випадку – якщо співробітники поліції не мають свідків або доказів (фото чи відео). Але згадувати про це під час складання протоколу не варто, адже поліцейські можуть дістати телефон та відзняти необхідний матеріал.

Якщо ви бажаєте уникнути штрафу, про відсутність доказів слід згадати на судовому засіданні. Іншого способу уникнути покарання за їзду без мотошолома немає.

НАЙПОШИРЕНІШІ ШТРАФИ СЕРЕД МОТОЛЮБИТЕЛІВ

Зазвичай райдерів зупиняють через дрібні порушення: відсутність шолома, вимкнені фари тощо. Але при перевірці дуже часто виявляються й інші недоліки. Райдера можуть оштрафувати за:

  • Відсутність прав. Якщо у водія немає посвідчення, його можуть оштрафувати на 425 грн. А якщо права взагалі відсутні, ця цифра збільшується до 3400 грн із конфіскацією транспортного засобу.
  • Відсутність реєстрації. Пам'ятайте, що з 2020 року всі власники мототехніки (включно з малокубатурними скутерами та мопедами) зобов'язані ставити на облік свої транспортні засоби. Якщо реєстрація відсутня, водій має сплатити пеню у розмірі 425 грн.
  • Відсутність страхового полісу. Сума штрафу за відсутність страховки становить 425 грн.

Враховуйте і те, що швидкісний ліміт у межах міста становить лише 50 км/год. Якщо ви злегка втиснули ручку газу і перевищили встановлений поріг на 5-10 км/год, поліція може заплющити на це очі. А ось любителя їзди на мопеді без шолома однозначно зупинять за таку провину.

ЯКИЙ ШОЛОМ ВИБРАТИ ДЛЯ МОТОТЕХНІКИ?

Якщо вам незручно їздити в мотошоломі або хочеться відчути вітер і свободу, тоді просто оберіть відповідне спорядження. Наприклад, власники:

  • Малокубатурних байків (до 125 куб. см) можуть купити собі звичайну «каску», яка закриває тільки верхню частину голови. Таке екіпірування практично не захищає водія, але при цьому не обмежує його огляд. Крім того, каска допоможе уникнути штрафу за їзду без шолома на скутері або мопеді.
  • Мотоциклів та моторолерів (125-200 куб. см) зможуть уникнути штрафу, купивши шолом 3/4. Він захищає верхню частину голови, потилицю та скроні.
  • Байків від 200 кубів можуть взяти модуляр, у якого відстібається нижня частина (підборіддя). Це зручне та практичне спорядження, що користується особливою популярністю.

Хоча комфорт мотолюбителя залежить не тільки від типу шолома, а й від його ваги. Тому краще вибирати максимально легке спорядження. Пам'ятайте, що навіть зайві 300-500 г створять додаткове навантаження на шию і можуть призвести до травми при ДТП.

До вибору мотошолома слід підійти з усією відповідальністю. У нашому каталозі мотосалону Двако на вас чекає топове та недороге екіпірування відомих брендів, яке пройшло всі тести і має сертифікат якості.

16003
Кнопка
связи