logo

Чи потрібна страховка на квадроцикл в Україні?

Мотовсюдиходи – універсальна техніка, яка підходить для роботи, відпочинку, туризму. Саме це і робить їх такими популярними серед українських райдерів. Але якщо ви плануєте купити новий квадроцикл, вам потрібно заздалегідь дізнатися, які документи потрібні для їзди на ньому. Звичайно, райдеру слід потурбуватися отриманням прав та постановкою техніки на облік. Але крім цього власнику апарату доведеться застрахувати квадроцикл. Тож давайте розберемося з нюансами цієї процедури.

ЧИ ПОТРІБНА СТРАХОВКА НА КВАДРОЦИКЛ?

Будь-яка техніка, що використовується на громадських дорогах, підлягає обов'язковому страхуванню. І квадроцикли не є винятком. Якщо ви плануєте кататися на мотовсюдиході містом або громадськими трасами, вам потрібно буде оформити страховий поліс.

Насамперед це потрібно для того, щоб у разі ДТП постраждалі сторони отримали компенсацію. Наприклад, якщо ви потрапили в аварію, компанія відшкодує вам витрати на ремонт та лікування. Відповідно страховка на квадроцикл потрібна не лише через правила дорожнього руху, а й власну безпеку.

ЧИМ ЗАГРОЖУЄ ВІДСУТНІСТЬ ПОЛІСУ?

Відразу почнемо з економічного боку питання. Нерідко ДТП перетворюють транспортний засіб на купу металобрухту, який неможливо відновити. І тут страховка дозволить райдеру отримати компенсацію. А от якщо поліса немає, всі витрати повністю ляжуть на плечі власника мотовсюдихода.

Крім того, відсутність страховки загрожує водієві штрафом, розмір якого коливається від 450 до 850 грн. На перший погляд сума не дуже велика, але уявіть, що вас зупинять 2-3 рази на місяць… Така ситуація може серйозно вдарити по бюджету.

ДЕ ЗАСТРАХУВАТИ КВАДРОЦИКЛ?

Отримати поліс на мотовсюдихід можна в будь-якій страховій компанії. Однак слід враховувати, що квадроцикли прирівнюються до тракторів, відповідно на них не видається ОСАЦВ. Тому райдеру потрібно шукати фірму, яка готова видати поліс КАСКО на мотовсюдихід.

Слід зазначити, що зробити страховку на квадроцикл можна навіть онлайн. Наприклад, оформити поліс можна на сайтах компаній:

  • Країна.
  • Universalna.
  • Оранта.
  • PZU.

При виборі компанії заздалегідь уточніть, чи роблять вони поліси на квадроцикли.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ СТРАХІВКА НА КВАДРОЦИКЛ?

Ціна полісу залежить від цілого ряду факторів. Наприклад, кожна компанія має різні страхові пакети КАСКО. Тому остаточна вартість розраховується безпосередньо під час оформлення полісу.

На ціну страховки впливають:

  • Модель мотовсюдихода та його вартість.
  • Об'єм двигуна.
  • Ризик угону подібної техніки.
  • Регіон страхування.
  • Вік та досвід водія.

Також на ціну впливають додаткові опції. Наприклад, якщо ви хочете застрахувати квадроцикл від угону в іншій країні тощо.

ЯК ЗАОЩАДИТИ НА ПОЛІСІ?

Бажаєте знизити витрати на страховку? Тоді дотримуйтесь рекомендацій досвідчених квадроциклістів. Спершу водії зі стажем радять визначитися з періодом експлуатації транспортного засобу. Таким чином ви зможете взяти поліс тільки на той час, коли плануєте їздити на мотовсюдиході (на сезон чи півроку).

Також райдери рекомендують:

  • Вибирати у полісі тільки ті опції, які потрібні.
  • Ретельно вивчити різні пакети КАСКО. Іноді вигідніше взяти поліс дорожче, у якому передбачені бонуси: знижки на ремонт, безкоштовний евакуатор тощо.
  • Замовляти страхування онлайн. Поліси в мережі коштують дешевше на 5-10%.
  • Брати поліс із франшизою. Це означає, що власник транспорту приймає деякі ризики, тим самим знижуючи вартість КАСКО.

Якщо ви плануєте застрахувати квадроцикл від угону, тоді не зайвим буде встановити на нього додаткові протиугінні системи. Це також дозволить зменшити вартість страховки.

ДЕ МОЖНА ЇЗДИТИ БЕЗ СТРАХУВАННЯ?

Права, реєстрація та поліс на квадроцикл необхідні лише при їзді громадськими дорогами. Якщо ви плануєте використовувати мотовсюдихід тільки на бездоріжжі, всі ці документи не потрібні. Але пам'ятайте, що в цьому випадку вам буде заборонено виїжджати на траси чи кататися містом.

2370
Кнопка
связи