logo

Що заливати у квадроцикл? Який бензин вибрати: 92, 95 або 98?

Багато початківців і навіть досвідчені квадроциклісти часто ігнорують одне важливе питання – якість та марку палива. Адже від бензину залежить робота багатьох систем: карбюратора, двигуна, охолодження і т. д. Тому перед тим як купити квадрик, важливо розібратися, який бензин краще в нього заливати.

ЧОМУ ПОТРІБНО ЗАЛИВАТИ ТІЛЬКИ ВІДПОВІДНЕ ПАЛИВО?

Кожен мотовсюдихід має свої технічні особливості, тому бензин підбирається індивідуально для кожного апарату. Це означає, що якщо в квадрик, що працює на А-92, залити хороше 95-те паливо, його системи почнуть збоїти, і з'явиться ціла низка проблем.

Використання невідповідного бензину часто призводить до:

  • Несправності паливної системи. Якщо тривалий час заливати в апарат невідповідне паливо, його присадки осядуть у системі та утворять засмічення.
  • Проблем з двигуном. Мотор апарату починає сильно грітися навіть на низьких та середніх обертах. Як наслідок, вузли двигуна швидше зношуються, що знижує його експлуатаційний ресурс та збільшує витрати на обслуговування силового агрегату.
  • Утворення нагару. Через погане згоряння палива на компонентах квадрика (свічках, циліндрі тощо) з'являється темний наліт. Це призводить до зниження динаміки та падіння потужності техніки.

Як можна зрозуміти, низькоякісний або невідповідний бензин не тільки підвищить зношування квадрика, але й знизить його функціональність. Наприклад, мотовсюдихід почне глухнути при заїзді на пагорби або не зможе вибратися з бруду.

ЯКИЙ БЕНЗИН ЗАЛИВАТИ У КВАДРОЦИКЛ?

А ось визначити марку придатного для мотовсюдихода палива дуже просто. Для цього райдеру потрібно просто вивчити документацію до техніки. Виробник зазвичай вказує, яке паливо та масло краще використовувати для конкретної моделі квадроцикла. Також інформацію про марку бензину можна знайти на кришці бензобака.

Але що робити власникам старих апаратів чи квадроциклів, до яких немає документації? І тут райдеру варто вивчити досвід власників аналогічної техніки. Для цього варто відвідати тематичний форум або знайти відповідну документацію в мережі.

Хоча підібрати паливо можна експериментальним методом. Простіше кажучи, мотолюбителю доведеться заливати в квадроцикл бензин з різним октановим числом і стежити за поведінкою техніки. Почати рекомендується з А-95, потім перейти до А-92 та А-98. Варто зазначити, що більшість власників техніки їздять саме на 95-му бензині.

Але якщо ви підбираєте паливо «методом тику», тоді обов'язково відстежуйте поведінку техніки. Якщо ви помітили, що оберти квадрика впали, тяга погіршилася, двигун почав глухнути або перегріватися, відразу злийте цей бензин.

Якщо ви не знаєте, який бензин заправляти в квадроцикл, зверніть увагу на бренд самої техніки. Більшість китайських апаратів працює на А-92, а от у канадські чи американські квадрики краще лити А-95.

ЯК ВИБРАТИ ЯКІСНЕ ПАЛИВО?

Іноді навіть використання палива з відповідним октановим числом не гарантує коректної роботи мототехніки. А вся справа в низькій якості самого бензину. Зазвичай така ситуація виникає, коли ви заправляєтесь у неперевіреному місці або купуєте паливо «з рук».

Заливши неякісний бензин, ви помітите, що:

  • Квадрик гірше заводиться.
  • Двигун почав працювати гучніше.
  • Відчутно зменшилася тяга.
  • Підвищилося споживання палива.
  • Змінився запах чи колір вихлопних газів.

Визначити якість палива при заправці складно, але є кілька лайфхаків. Для початку проведіть пальцем по внутрішній частині пістолета. На ній не повинно бути жодних відкладень та жиру. Такі симптоми свідчать про сторонні продукти, що входять до складу бензину. Саме через них зазвичай з'являється нагар, і утворюються засмічення у різних системах.

Також зверніть увагу на запах самого палива. Він не повинен віддавати ацетоном, спиртом, сіркою чи іншими добавками.

Вирішуючи, який бензин лити в квадроцикл, багато райдерів починають використовувати різноманітні присадки та октан коректори. Робиться це, щоб покращити якість палива, підвищити потужність техніки або зменшити витрати бензину. Однак усі добавки негативно впливають на двигун та паливну систему апарату.

13490
Кнопка
связи