logo

Як вибрати скутер і що врахувати при покупці техніки?

Скутери користуються значною популярністю завдяки мінімальній витраті палива, маневреності та простому управлінню. Таку техніку можна використовувати для поїздок на роботу, прогулянок, відпочинку та ін. Але покупцеві важливо розібратися, як вибрати скутер, який підійде за характеристиками, вагою та прохідністю. Тому давайте дізнаємося, як підібрати комфортну та функціональну техніку та при цьому заощадити.

Який виробник є кращим?

Найкраще віддавати перевагу європейським скутерам, але вартість такої техніки «кусається». Наприклад, уживаний Piaggio Liberty 2000 коштуватиме покупцеві 1200-1400 доларів.

Відмінною альтернативою дорогим європейським апаратам стане японська техніка. Покупець може навіть заощадити і купити хороший б/в скутер, який прослужить не один рік. Звичайно, перевагу варто віддавати техніці відомих брендів, наприклад: Honda, Yamaha, Suzuki і т. д.

Якщо «залізний кінь» буде використовуватися для поїздок на рибалку або прогулянок, можна взяти недорогий китайський апарат. Звичайно, не вся техніка з Піднебесної відрізняється високою якістю та надійністю. Тому рекомендується вибирати скутери перевірених брендів, як MotoTech, Yiben або Spark.

Для яких завдань використовуватиметься техніка?

Насамперед покупцю потрібно вирішити, які функції повинен виконувати скутер. Від цього залежить потужність та габарити техніки. Є три категорії апаратів:

  • Міні скутери. Це компактна та легка техніка, яка важить лише 50-70 кг і розганяється до 50 км/год. Апарати відмінно підходять для їзди містом або рівними дорогами.
  • Середні скутери. Такі моделі відрізняються більшою універсальністю і можуть використовуватися як у межах міста, так і для їзди по легкому бездоріжжю (ґрунтових дорогах). Ключові особливості апаратів цього типу – висока потужність та великі колеса (12 дюймів).
  • Важкі скутери. По суті це туристичні апарати, які мають великі габарити та значну потужність. Подібні моделі можуть розганятися до 120 км/год та відмінно підходять для далеких поїздок чи подорожей із супутником.

Щоб вирішити, який скутер вибрати, покупцеві потрібно визначитися з його типом. Якщо техніка купується для дачі або поїздок на рибалку, варто взяти модель середнього класу, а для їзди містом краще підійде міні апарат.

Який скутер підійде для дачі?

Для їзди легким бездоріжжям підійдуть апарати середнього класу. Але є ще кілька параметрів, які допоможуть вирішити, який скутер краще вибрати. Покупцеві слід звернути увагу на:

  • Вантажопідйомність. В ідеалі техніка повинна витримувати двох дорослих людей (водія та пасажира). Його вантажопідйомність має становити приблизно 140-150 кг.
  • Тип передньої вилки. Краще брати апарат з важелем, оскільки вона покращує прохідність і робить їзду більш плавною.
  • Розташування повітряного фільтра. Якщо очисник знаходиться низько, він постійно забиватиметься і його доведеться часто міняти.
  • Розмір коліс. Для їзди по ґрунтовці краще брати техніку з 12-дюймовими колесами.

Для дачі можна взяти стару техніку. Але перед тим як вибрати б/в скутер, слід оглянути його, перевірити стан кузова та ключових вузлів. Також при покупці такої техніки потрібно звернути увагу на пробіг. Якщо апарат проїхав понад 100 тис. км і не був на капремонті, то краще відмовитися від такого придбання.

Хорошим вибором для дачі стане Honda Topic AF38. Це сучасний апарат з повітряним охолодженням, потужним мотором (5,5 к. с.), маятниковою підвіскою та надійними барабанними гальмами.

Ще один добрий варіант – Suzuki Street Magic. Він коштує трохи дорожче, ніж Honda Topic, але відрізняється більш високою потужністю та кращою прохідністю.

Який скутер підійде для міста?

Для їзди містом можна взяти міні скутер, середній або важкий апарат. Все залежить від переваг райдера. Але для міст з великим трафіком рекомендується вибирати компактну та юрку техніку.

При покупці скутера варто звернути увагу на:

  • Максимальну швидкість апарату. Оптимальним рішенням буде скутер, що розганяється до 60-70 км/год. Але якщо покупець планує міжміські поїздки, краще вибрати швидший апарат (90-120 км/год).
  • Динаміку моделі.
  • Характеристики апаратів. Для міста краще брати техніку з дисковими гальмами та телескопічною передньою вилкою.

А ось райдеру, який має намір їздити з пасажиром, слід подумати, як вибрати скутер для двох. У цьому випадку краще взяти апарат із потужним мотором та високою вантажопідйомністю. Відмінним рішенням стане Yamaha Axis 50. Цей компактний скутер витримує навантаження 150 кг і впевнено розганяється до 60 км/год.

Як правильно вибрати скутер б/в?

Купуючи вживану техніку, слід ретельно її перевірити. Увага варто звернути на:

  • Стан пластику. На кузові не повинно бути тріщин, сколів та інших дефектів.
  • Електроустаткування. При виборі скутера б/в важливо перевірити його АКБ і стартер.
  • Ходову. Щоб перевірити амортизатори, потрібно зняти скутер з підніжки і натиснути на сидіння. Якщо при цьому чути тріск, шипіння або хлюпання, значить, вузол пошкоджений.
  • Стан рами та вилки. Конструкція має бути симетричною.

Також важливо перевірити двигун апарату. При роботі мотору не повинно бути дзвону, свисту, стукоту тощо.

21289
Кнопка
связи