logo

Зі скільки років можна отримати права на мотоцикл, мопед?

Багатьох водіїв, охочих купити мотоцикл, цікавить питання, з якого віку можна керувати мотоциклом. Почати освоювати ази їзди на двоколіснику можна у досить ранньому віці. Але виїжджати на міські дороги, автостради, не маючи відповідної «корочки» (та інших обов'язкових документів), не можна. Яка процедура та нюанси отримання документів для управління двоколісною мототехнікою, буде докладно розказано далі.

Основні обмеження за віком

У ПДР України чітко встановлено, з якого віку можна отримати права на мотоцикл. Не обов'язково чекати повноліття. Вік, з якого можна отримати «корочку» водія, становить 16 років. У цьому віці людина може замовити 125 кубовий мотоцикл і освоїти ази управління двоколісником.

Раніше отримати права на мотоцикл у віці 16 років дозволялося лише для їзди малокубатурним двоколісником. Але зараз для підлітків, які не досягли повноліття, відкрито і категорію А. Вони можуть навчатися водінню потужнішої мототехніки. Це значно розширює вибір двоколісників, доступних для керування водіями віком від 16 років.

Процедура навчання для водіїв-початківців

Можна отримати права на мотоцикл із 16 років. Раціонально розпочати навчання заздалегідь. Щоб отримати «корочку», потрібно почати з вибору потрібної автошколи. Вона повинна мати акредитацію для навчання водінню мототехніки, а також все необхідне для проведення теоретичних та практичних занять.

Необхідно підготувати пакет документів. Майбутній водій має отримати паспорт. Також потрібно надати до мотошколи таке:

  • довідка про стан здоров'я (форма 083);
  • код платника податків;
  • фотографії вказаного зразка.

Також подається заява, в якій зазначається відповідна категорія. У мотошколі формують графік занять, зручний для учня. Щоб отримати з 16 років права на мотоцикл, потрібно пройти курс навчання, який становить 2,5-3 місяці. За цей час учень освоює теорію та практику.

Важливо! Якщо отримати посвідчення водія категорії А, можна буде керувати будь-яким видом двоколісної мототехніки з об'ємом мотора до 1000 кубів. Але при отриманні прав категорії А1 можна управляти двоколісником з об'ємом двигуна лише до 125 кубів. На потужніші моделі пересідати не можна.

Коли можна записатися до мотошколи?

Щоб отримати права на мотоцикл із 16 років, можна пройти навчання заздалегідь. В Україні паспорт отримують із 14 років. З цього віку можна записатися до мотошколи. За 2 роки підліток поступово освоїть теорію та практику, отримає потрібні навички для впевненого керування двоколісником. Водій почуватиметься впевнено на дорозі.

Важливо! Записатися на навчання можна з 14 років, але при цьому отримати посвідчення водія не можна буде ще 2 роки. Видають права з 16 років на мотоцикл, мопед та скутер. Це потрібно враховувати, записуючись на навчання.

Права на мопед у 14, 16 років

Отже, вік для здобуття прав категорії А та А1 в Україні зрівняли. Отримати відповідне посвідчення можна із 16 років. Починати навчання можна одразу після отримання паспорта. Якщо майбутній водій планує кататися лише на мопеді чи іншій малокубатурній мототехніці, є сенс відкрити категорію А1.

Але варто розуміти, що за наявності цього посвідчення водія не можна пересідати на двоколісник, об'єм мотора якого перевищує 125 кубів. Навчання включає:

  • теоретичний курс – 96 занять (по 45 хв);
  • практика – 20 занять.

Це мінімальна тривалість курсу. Декому потрібно більше практичних занять. Теорію можна вивчати у класі чи онлайн. Другий варіант для багатьох виявляється кращим. Якість знань при цьому буде не гіршою, ніж у людей, які відвідували мотошколу особисто.

Права на мотоцикл у 14, 16 років

Нещодавно законодавство України у галузі ПДР змінилося, що дозволило отримати права на мотоцикл до досягнення повноліття. Але варто розуміти, що потужним двоколісником не можна їздити на великій швидкості. Але згодом, отримавши достатній практичний досвід, можна буде пересісти на потужнішу мототехніку.

Керувати мопедом чи скутером набагато простіше, ніж мотоциклом. Тому варто спочатку навчитися впевнено їздити малокубатурником. Це убезпечить як підлітка, так і інших учасників дорожньо-транспортного руху.

Отримавши посвідчення для керування мотоциклом або іншою мототехнікою, водій не може їздити швидше за 70 км/год. Причому такі права є тимчасовими. Вони видаються на 2 роки. Потім необхідно змінити посвідчення на постійне. Обмеження за швидкістю після цього знімаються. Здавати теорію та практику при цьому не потрібно.

18418
Кнопка
связи