logo

Як вибрати електричний мотоцикл: рекомендації та моделі

Екологічна електротехніка практично повністю захопила світові ринки. І ця тенденція дісталася і до українських мотолюбителів. Зараз в Україні можна без проблем купити мотоцикл, який повністю працює на електриці. Хоча така ідея викликає скептичну усмішку на обличчях багатьох аматорів двоколісників. Тому давайте розберемося, як вибрати електричний мотоцикл, і чи є у цьому сенс?

ПЕРЕВАГИ БАЙКІВ З АКБ

Почати слід з найсмачнішого в електробайках – час досягнення пікової потужності і максимального обертаючого моменту. У бензиновому апараті розгін виконується поступово через «посередників» (зчеплення, трансмісію тощо). З моделями на АКБ – інша історія. У них обертаючий момент досягається моментально при «газі».

Хоча є і помітний мінус, адже навіть найкращі дорожні електромотоцикли розганяються до 110-150 км/год. Тут бензинові моделі з максималкою 150-200 км/год однозначно виграють.

Ось тільки у мотоциклів з акумулятором є кілька ключових плюсів:

  • Висока надійність. Електродвигун служить у 1,5-2 рази довше за бензиновий мотор.
  • Просте обслуговування. У техніці практично нема чому ламатися, адже виробники «викинули» з конструкції цілий ряд вузлів (карбюратор, зчеплення, бензобак, вихлопну трубу тощо).
  • Економічність. Транспортні засоби заряджаються від спеціальної станції (на заправці) чи мережі 220V.
  • Низький рівень шуму. Електродвигун майже не чутно навіть при їзді на високих оборотах.
  • Низька вага. Відмова від ДВЗ дозволила відчутно знизити масу техніки, що сприятливо позначилося на її керованості та маневреності. Наприклад, китайський електромотоцикл із спортивним дизайном важить близько 125-135 кг.

Не варто забувати і про розширену комплектацію моделей. У багатьох електробайків можна зустріти цікаві опції, наприклад, система рекуперації (підзарядка АКБ при гальмуванні).

МІНУСИ ДВОКОЛІСНИКІВ З АКБ

Навіть у найкращих електромотоциклів є кілька неприємних хвороб. Одна з них – час заряджання. Бюджетні моделі заряджаються близько 10 год, а ось топові апарати – приблизно 5-6 год. Це суттєво ускладнює експлуатацію транспорту, особливо для райдерів, які люблять їздити містом.

Важливу роль відіграє і запас ходу електромотоцикла. Наприклад, повного заряду недорогого двоколісника вистачає на 80-120 км. Після цього транспорт доведеться заряджати протягом 8-10 год.

Вартість футуристичної техніки теж неприємно здивує райдерів. Ціна тих самих китайських апаратів стартує від 55 тис. грн.

ЯК ВИБРАТИ ЕЛЕКТРОМОТОЦИКЛ?

При покупці двоколісника на АКБ слід врахувати кілька важливих параметрів. І головним із них є запас ходу. Для їзди містом можна взяти ТЗ із запасом ходу 80-90 км/год. А ось для поїздок на середні дистанції краще взяти модель, здатну проїхати щонайменше 120 км.

Звернути увагу слід і на:

  • Наявність функції швидкої зарядки (відновлення 40% ємності АКБ за 1,5-2 год).
  • Тип акумулятора. Для холодних регіонів краще підходять свинцево-кислотні АКБ, а для помірного клімату можна взяти двоколісник із літій-іонною батареєю.
  • Максимальну швидкість. Звичайні шляховики розганяються до 85-110 км/год. Для міжміських вилазів варто взяти модель з максималкою 120-160 км/год.
  • Вантажопідйомність. Дорослі байки повинні витримувати навантаження 140-170 кг.
  • Додаткові опції. Приємним бонусом буде наявність сигналізації, протиугонки, системи рекуперації тощо.

Також райдеру потрібно визначитись із потужністю (Вт або кВт). Розрахувати цей параметр просто: 1000 Вт = 1,359 к. с. Це означає, що потужність апарату з двигуном 3 кВт становить 4,07 к. с., а максимальна швидкість буде 110-120 км/ч.

ЧИ ПОТРІБНІ ПРАВА НА ЕЛЕКТРОМОТОЦИКЛ?

Посвідчення водія має бути у всіх водіїв двоколісників. А ось його категорія залежить від потужності транспортного засобу. На апарати з двигуном до 4 кВт підійдуть права А1. А ось для їзди на потужніших байках доведеться відкрити категорію «А».

Якщо у райдера немає посвідчення, йому випишуть штраф. З березня 2021 року розмір покарання становить 3400 грн.

РЕЙТИНГ НАЙКРАЩИХ БЮДЖЕТНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МОТОЦИКЛІВ

Хоча байки з АКБ недавно з'явилися на ринку, райдер вже може підібрати для себе цікаву модель. У топ цього року входять моделі:

  • SuperSoco TSX – 85 000 грн.
  • Sur-Ron Light Bee L1e (кросовий) – 130 000 грн.
  • Mybro Raven – 64 700 грн.
  • Elwinn Hei – 48 000 грн.

Як можна зрозуміти, навіть бюджетні електробайки коштують близько 50 тис. грн. Тому якщо ви хочете заощадити, тоді завітайте до мотомагазину Двако, де можна підібрати хороший бензиновий мотоцикл лише за 30-40 тис. грн.

4155
Кнопка
связи