logo

Що робити, якщо не заводиться квадроцикл?

Кожен власник мотовсюдихода рано чи пізно стикається з його поломкою. І не важливо, вирішили ви купити недорогий квадроцикл або брендовий апарат. Звичайно, це неприємна ситуація, але більшість несправностей можна усунути своїми руками. Тож давайте розберемося, що робити, якщо не заводиться квадроцикл.

ПОШИРЕНІ ПРИЧИНИ НЕСПРАВНОСТІ

Постійна їзда на межі можливостей та неправильна експлуатація техніки нерідко стає причиною низки поломок. Через високі навантаження з ладу можуть вийти:

  • Акумулятори.
  • Стартер.
  • Комутатор.
  • Система запалювання.
  • Паливна система.

Але найчастіше проблеми виникають через якусь дрібницю, на кшталт низькоякісного бензину, відсутності масла або неправильну консервацію техніки.

ПЕРЕВІРКА ТЕХНІЧНИХ РІДИН

Перше, що потрібно зробити мотолюбителю, якщо не заводиться або глухне квадроцикл – перевірити бензобак. При тривалому простої паливо може випаруватися, і якщо бак порожній, слід залити бензин. Але якщо у ньому є пальне, його бажано злити. Дуже часто трапляється низькоякісне паливо, яке через час просто перестає спалахувати.

Не слід забувати і про мастило. Якщо в систему була залита низькоякісна рідина, апарат втратить динаміку і може навіть глухнути. Ця проблема особливо актуальна для чотиритактних квадриків, оскільки їхній силовий агрегат повинен буквально «плавати» в маслі.

ЗАПУСК МОТОРА ПІСЛЯ ТРИВАЛОГО ПРОСТОЮ

Ще одна причина, чому не заводиться квадроцикл, – неправильна консервація техніки. Навіть якщо ви залишаєте апарат на добу в гаражі, його потрібно підготувати до простою, інакше запуск двигуна стане справжнім випробуванням.

Для консервації необхідно:

  • Завести мотовсюдихід.
  • Перекрити паливний кран.
  • Дочекатися поки бензин, що залишився в карбюраторі, не витратиться. Це займає приблизно 5-10 хвилин.
  • Підняти сидіння апарату.
  • Зняти запобіжник. Також можна демонтувати акумулятор, якщо на вулиці низька температура повітря.

Багато райдерів ігнорують таку просту процедуру, але саме це найчастіше стає причиною проблем із запуском техніки. Наприклад, одночасно запустити холодний двигун майже неможливо. Тому водій починає методично натискати кнопку «пуск», а тим часом розряджається АКБ. Вже після 10-15 спроб акумулятор сідає, а завести техніку стає нереально.

Важливо: У сильний мороз потрібно обов'язково виконувати консервацію мотовсюдихода. Якщо цього не зробити, у нижній частині карбюратора збереться конденсат, і квадрик доведеться «відігрівати» кілька днів.

ПРОБЛЕМИ ЗІ СТАРТЕРОМ

Причиною того, чому квадроцикл не заводиться, може стати стартер або пошкоджені контакти. І тут слід:

  • Перевірити стан дротів. Дуже часто контакти стартера окислюються, тому їх потрібно регулярно оглядати та зачищати.
  • Перевірте реле стартера. Тут також може виникнути окислення. Хоча деталь і герметична, волога може потрапити у пристрій через мікротріщини. Якщо проблема у реле, значить, його потрібно зняти, очистити від корозії та окиснення. Після цього контакти змащуються спеціальним консистентним складом. Однак, якщо пошкодження сильні, краще замінити деталь.

Але що робити, якщо китайський квадроцикл не заводиться через проблеми зі стартером у полі чи далеко від дому? В цьому випадку райдеру потрібно замкнути контакти реле за допомогою викрутки. Таким чином райдер зможе завести апарат в обхід несправного стартера.

ВІДСУТНЯ ІСКРА

Відсутність іскри – це ще одна проста, але неприємна поломка. Зазвичай вона виникає через пошкодження котушки або обрив проводів, які йдуть до свічки. Вирішити проблему легко. Райдеру потрібно просто викрутити свічку, вставити її в ковпачок, прикласти її металевою частиною до двигуна і натиснути на «пуск».

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО КВАДРОЦИКЛ НЕ ЗАВОДИТЬСЯ ПІСЛЯ ЗИМИ?

Навіть незначний простій може завадити запуску мотовсюдихода, особливо якщо його неправильно законсервували. І щоб «реанімувати» техніку після зими слід:

  • Залити нове паливо.
  • Перевірити стан проводів та реле стартера.
  • Переконатися, що фільтр паливної системи сухий.
  • Видалити з карбюратора конденсат. Процедура необхідна, якщо перед консервацією із системи не було видалено бензин. Для цього необхідно промити систему або залити спеціальну автохімію.
  • Перевірити рівень заряду АКБ і за необхідності підзарядити її.

Примітка: Взимку або в холодну пору року райдеру рекомендується відкривати повітряну заслінку, щоб збагатити паливну суміш. Таким чином можна полегшити запуск двигуна в мороз. Після того, як апарат завівся, заслінку потрібно повернути у вихідне положення.

23154
Кнопка
связи