logo

Скільки коштує здати на права категорії А1?

Водіїв-початківців цікавить, скільки коштує категорія А1. Такі права водія можна отримати вже в 16 років. Тому для підлітків це відмінний можливість купити новий скутер та легально їздити на ньому дорогами загального користування. Ціна прав на скутер залежить від низки чинників.

Де можна отримати права категорії А1?

Практично у кожному місті України є автошколи. Але варто враховувати, що не кожна подібна організація навчає керувати мототехнікою. При виборі організації варто звернути увагу на таке:

  • Чи має мотошкола відповідну акредитацію. Якщо ні, не можна отримати свідоцтво про закінчення курсу підготовки та скласти іспит у сервісному центрі МВС.
  • Скільки коштує відкрити категорію А1 у цій автошколі. Ціна не повинна бути надто високою і, навпаки, низькою. Вартість в одному місті зазвичай не має великих відхилень.
  • Чи обладнано майданчик для навчання та відпрацювання різних прийомів.
  • У якому технічному стані знаходиться мототехніка, яка використовується при навчанні, яке передбачене обладнання та екіпірування.
  • Чи є досвід у інструкторів.
  • Які методики навчання використовують у мотошколі. Мінімальний курс навчання має становити 20 годин для практичної частини.

Мотошкола, яка дорожить репутацією, розробить індивідуальний графік, не включатиме прихованих платежів. Важливо укласти договір перед початком навчання. У документі вказується, скільки коштує здати на категорію А1, яка тривалість курсу навчання та інші нюанси.

Яка ціна прав на скутер та мопед?

Скільки коштують права категорії А1, залежить від цінової політики автошколи та обраного курсу навчання. Так що перед тим як купити мопед, ознайомтеся з розцінками шкіл:

  • Повний курс навчання у теплу пору року – 6-8 тис. грн. Цю програму обирають, якщо майбутній водій не має прав іншої категорії, він раніше не керував транспортними засобами.
  • Повний курс навчання у зимовий період – 7-9 тис. грн. Заняття проводяться на закритому полігоні.
  • Курс перепідготовки (якщо є права іншої категорії) – 5-7 тис. грн.

Важливо відразу уточнити, що входить до вартості навчання. Почитавши відгуки тих, хто вже пройшов навчання у цій мотошколі, можна дізнатися, чи немає прихованих платежів та додаткових оплат. Часто виявляється, що при низькій ціні навчання існує великий перелік додаткових платежів, наприклад, за оренду треку, екіпірування тощо.

Який термін навчання на категорію А1?

За один день неможливо повноцінно навчитися керувати автомобілем. Стандартний курс навчання у середньому становить 2,5-3 місяці. Якщо заняття проходять із періодичністю 3 рази на тиждень, пройти навчання можна за 2 місяці. Така програма вважається прискореною.

Якщо майбутній водій має роботу або він навчається на денному факультеті, варто вибрати стандартну програму, яка триває 3 місяці.

Перепідготовка відбувається швидше. Водій відвідує лише практичні заняття. Навчання у цьому випадку триває близько 3 тижнів.

Що буде, якщо їздити без прав на мопеді: 50, 150 кубів?

У водія-початківця може виникнути питання, чи можна їздити на мопеді без прав в Україні. З 2010 року для їзди на транспортному засобі з мотором отримання посвідчення водія є обов'язковим.

Важливо! Якщо у водія є права іншої категорії, наприклад категорії В, він не може їздити на мопеді, скутері або мотоциклі. Інакше подібне правопорушення прирівнюється до відсутності прав та тягне за собою відповідні штрафи.

Який штраф за їзду без прав на мопеді?

Знаючи, який штраф за їзду без прав на мопеді, водієві не захочеться виїжджати на дорогу загального користування без відповідних документів. Якщо водій нехтує встановленими нормами правил дорожнього руху, потрібно готуватися до серйозних наслідків. Штрафи за відсутність прав відповідної категорії такі:

  • Первинне правопорушення – 3400 грн.
  • Повторна їзда без прав – 40 800 грн.
  • Їзда без прав, вилучених за рішенням суду – 20400 грн.

Крім того, доведеться сплатити штраф за відсутність страховки, що становить 425 грн. Якщо транспортний засіб не було зареєстровано, потрібно сплатити ще 850 грн.

Якщо водій не має прав, транспортний засіб забирають на штрафстоянку. Він отримає свій двоколісник лише після пройденого курсу навчання та складання іспитів у сервісному центрі МВС. Доведеться заплатити за кілька місяців простою на платній штрафстоянці.

Тому варто пройти відповідний курс навчання. Ціна прав на скутер буде нижчою, ніж оплата штрафів. До того ж, не знаючи правил ПДР, не маючи достатнього практичного досвіду, водій з великою ймовірністю стане причиною ДТП. Він наражає на небезпеку не тільки себе, а й усіх учасників дорожньо-транспортного руху.

12300
Кнопка
связи