logo

Чи потрібні права на скутер в Україні?

Отже, ви вирішили купити скутер, але перед цим слід розібратися, чи потрібні на нього права. І це справді важливе питання, адже ще недавно на подібних апаратах можна було їздити без жодних документів. Але у 2010 році було затверджено низку законів, які контролюють ПДР для власників мототехніки. Тому давайте розберемося, чи потрібні права на скутер в Україні, і яку категорію доведеться отримувати водієві.

Права для скутерів та мопедів

Щоб вільно пересуватися скутером або мопедом, обов'язково потрібні права. Це стосується навіть малопотужного транспорту з об'ємом двигуна 49,9 куб. см або до 4 кВт (електроскутер). Власнику доведеться відкрити категорію А1, яка дає право використовувати техніку до 125 кубів. А ось для потужніших апаратів, з двигуном понад 125 кубів, доведеться отримати права на скутер категорії А. Це означає, що навіть якщо райдер має посвідчення А1, за законом він не може сідати за кермо техніки з двигуном об'ємом 125-150 кубів.

Примітка: Для керування транспортом також знадобиться реєстрація. Ця процедура є обов'язковою з 2020 року.

Чи потрібні права на скутер, і яке покарання чекає на порушників?

Водіння навіть малопотужних апаратів без документів – ризик, який спричинить серйозні наслідки. Мотолюбитель повинен мати при собі:

  • Водійське посвідчення.
  • Страховий поліс.
  • Реєстрацію.

Якщо райдера зупинять і у нього не буде посвідчення, його оштрафують на суму 510-595 грн. Також передбачається штраф за відсутність реєстрації. Але є один нюанс, зареєструвати скутер потрібно лише в тому випадку, якщо він використовуватиметься для їзди громадськими дорогами.

Кожен водій має обов'язково оформити страховий поліс. Він є обов'язковим для всіх зареєстрованих апаратів. Штраф за відсутність страховки становить 425 грн.

Як отримати посвідчення А1 чи А

Відповідь на запитання, чи потрібні права на скутер 49,9 кубів в Україні – однозначно так. Навіть якщо ви використовуватимете техніку на дачі, посвідчення все одно рекомендується отримати. Але що для цього потрібне? Потрібно зібрати документи та вирушити до автошколи. Але є один цікавий нюанс. При здачі на категорію А ви автоматично отримаєте дозвіл на використання малопотужних апаратів (А1). Звичайно, навчання обійдеться трохи дорожче, але дозволить використовувати всю мототехніку.

Отримати права на скутер може будь-яка людина віком від 16 років. Також майбутньому райдеру потрібно буде підготувати пакет документів:

  • Копію паспорту.
  • Медичну довідку.
  • Копію ідентифікаційного коду.
  • Квитанції про сплату мит.

Навчання проходить у спеціалізованій школі та займає від 1 до 2 місяців. За цей час майбутньому водієві потрібно вивчити ПДР, теоретичну та практичну (водіння) частину. Фінальний іспит приймає працівник ДАІ. Для проходження іспиту у відділенні ДАІ потрібно сплатити мито, надати пакет документів та довідку про завершення навчання. Після перевірки ви отримаєте посвідчення або будете відправлені на переатестацію, яка проводитиметься через 7 днів.

Скільки коштує одержати права?

Мотоаматорам, які ще думають, чи потрібні права на скутер в Україні, варто нагадати про серйозні зміни правил. З 10 червня 2020 року кожен райдер повинен буде зареєструвати свій транспортний засіб та оформити страховий поліс.

Але не варто впадати у відчай, адже отримання прав обійдеться всього в 1500 грн (навчання, мита, іспити). Також доведеться витратитись і на реєстрацію (ТО, експертизу, оформлення документів, збори тощо). Це коштуватиме власнику техніки 477 грн.

98290
Кнопка
связи