logo

Як правильно зберігати квадроцикл взимку?

Холода та сніг – провісники завершення мотосезону. І в цей час райдеру слід зайнятися консервацією квадроцикла на зиму. Але багато власників мотовсюдиходів ігнорують цю процедуру або вважають, що стандартного ТО достатньо. Тому давайте розберемося, як зберігати квадроцикл взимку і чим небезпечна неправильна консервація техніки.

ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ КВАДРОЦИКЛ ЗИМОЮ?

Відразу варто зазначити, що використовувати мотовсюдихід можна навіть узимку. І це не дивно, адже потужна техніка без проблем пробирається засніженими трасами і може допомогти в господарстві (з прибиранням снігу). Хоча експлуатація мотовсюдихода взимку трохи відрізняється від звичного використання апарату.

Щоб використовувати квадрик за низьких температур, потрібно:

  • Залити моторне масло. Щоб без проблем ганяти на квадроциклі взимку, слід замінити технічні рідини. Якщо влітку ви використовували мастило 10W-40, то на зиму варто залити синтетичну рідину 5W-40. Але важливо застосовувати саме масло для мототехніки, оскільки в ньому міститься спеціальний набір присадок.
  • Залити гарний антифриз. Використовуйте тільки якісний тосол, адже дешева рідина чи вода просто замерзнуть.
  • Демонтувати додатковий захист (днища, важелі тощо). Це дозволить уникнути розжарювання снігу та зледеніння вузлів.
  • Регулярно перевіряти АКБ. У холодну пору року оптимальним зарядом для акумулятора вважається 12,5 В. Батарею рекомендується зберігати в теплому приміщенні, щоб уникнути втрати потужності.
  • Завжди прогрівати двигун. Перед поїздкою дайте двигуну попрацювати 5-10 хвилин на холостих обертах. Це необхідно, щоб масло встигло рівномірно розподілитись по силовому агрегату.
  • Встановити на колеса ланцюга чи набір гусениць. Так квадроцикл можна перетворити на якусь подобу снігоходу. Для цього необхідно придбати спеціальний комплект траків, які встановлюються замість коліс.

Щоб їзда на квадроциклі взимку була комфортною, райдеру рекомендується купити спеціальне екіпірування та доукомплектувати техніку підігрівом ручок.

ЧОМУ ВАЖЛИВО РОЗІБРАТИСЯ, ЯК ЗБЕРІГАТИ КВАДРОЦИКЛ ВЗИМКУ?

Консервація мотовсюдихода – цілий комплекс процедур, які дозволяють зберегти працездатність вашої техніки. Їхнє ігнорування може призвести до:

  • Утворення корозії на вузлах та рамі мотовсюдихода.
  • Деформації пластикових елементів.
  • Розтріскування прокладок та гумових ущільнювачів.
  • Утворення іржі у паливній системі.
  • Пошкодження свічки та ковпачка запалювання, проводки, клем тощо.
  • Розтріскування або втрати потужності акумулятора.

Якщо ви не плануєте їздити на квадроциклі взимку, тоді обов'язково потрібно підготувати техніку до простою.

ДЕ ЗБЕРІГАТИ КВАДРОЦИКЛ ВЗИМКУ І ЯК ЙОГО ЗАКОНСЕРВУВАТИ?

Отже, ми довідалися, чи можна їздити на квадроциклі взимку. Тепер слід визначитися, де варто зберігати апарат у цей період. І найкращим місцем для будь-якої мототехніки буде тепле сухе приміщення. В ідеалі гараж повинен опалюватись і добре вентилюватися.

Після підготовки приміщення вам слід:

  • Ретельно вимити та просушити апарат. Найкраще мити техніку безконтактним способом (струменем води). Також не рекомендується використовувати надто агресивну хімію або щітки.
  • Обробити пластикові деталі поліроллю. Це дозволить зберегти блиск кузова апарату. Якщо немає поліролі, можна використати автомобільний спрей або віск.
  • Нанести на деталі та металеві елементи WD-40. Це універсальний засіб, який допоможе захистити мотовсюдихід від іржі.
  • Нанести на вузли техніки мастило. Насамперед потрібно обробити тросики, амортизатори та ланцюг. Для цього можна використовувати відпрацьоване моторне масло.
  • Обробити гумові компоненти спреєм. На всі прокладки та ущільнювачі необхідно нанести силіконовий склад. Це запобігає їх розтріскуванню при низькій температурі.
  • Накачати колеса до 1,5 атм. Таким чином ви зможете запобігти деформації покришок.

Також важливо замінити всі технічні рідини, навіть якщо ви не плануєте ганяти на квадроциклі взимку. Йдеться про антифриз і моторне масло.

Ще один етап консервації техніки – очищення паливної системи. Для початку злийте старий бензин, а потім запустіть квадрик. Так ви зможете просушити систему і витратити краплі пального, що залишилися. Після цього закрийте паливний кран та залийте в бак 2-2,5 л бензину.

ОБСЛУГОВУВАННЯ АКУМУЛЯТОРА ПЕРЕД КОНСЕРВАЦІЄЮ ТЕХНІКИ

Розбираючись, як зберігати взимку квадроцикл, потрібно обов'язково подумати про акумулятор. Це один із найуразливіших елементів техніки, який не переживе сильних морозів. Тому його потрібно консервувати окремо.

Відразу варто сказати, що під час підготовки мотовсюдихода до зими потрібно обов'язково зняти АКБ. Батарею рекомендується зберігати окремо, в коморі будинку або іншому приміщенні, що опалюється.

Підготовка акумулятора до зими починається з його демонтажу та чищення. На батареї не повинно бути бруду, мастила або слідів корозії. Після цього потрібно:

  • Перевірити рівень електроліту.
  • Зарядити АКБ.
  • Перевірити напругу на клемах.

Важливо: З часом акумулятор втрачатиме заряд, тому його потрібно буде періодично заряджати (2-3 рази за зиму).

ЧИ ВАРТО ВИКОРИСТОВУВАТИ ЧОХОЛ ДЛЯ МОТОВСЮДИХОДУ?

Багато райдерів ламають голову, як зберігати квадроцикл взимку, якщо немає гаража або вибране приміщення дуже сире. В цьому випадку власнику техніки на допомогу прийде спеціальний чохол-накидка. Такий тент дозволить захистити техніку від вологи, дощу, граду, снігу, сонця та бруду.

Але при покупці чохла важливо враховувати:

  • Характеристики матеріалу. Важливо, щоб накидка не промокала та не продувалася.
  • Якість чохла. Оскільки тент використовуватиметься взимку, він має бути максимально міцним. Накидка має витримувати сильні пориви вітру, сніг та град.
  • Тип виробу. Є стоянкові та транспортувальні накидки. Перший тип підходить для зберігання техніки, а другий – для її перевезення. У плані захисту обидва види тентів на висоті. Але якщо ви плануєте використовувати накидку при транспортуванні квадрика, вибирайте другий тип тентів.

Примітка: Навіть якісний чохол не замінить тепле приміщення. А це означає, що власнику мотовсюдихода доведеться регулярно перевіряти стан техніки, а також повторно обробляти вузли мастилом та WD-40.

3936
Кнопка
связи