logo

Що робити, якщо не працює датчик швидкості квадроцикла?

Датчик швидкості квадроцикла – пристрій, що відповідає за збирання та передачу інформації на ЕБУ техніки. Відправлені сигнали дозволяють розрахувати швидкість мотовсюдихода. Але що робити, якщо ви купили квадроцикл і через час виявили несправність? У цьому випадку необхідно розібратися, як і коли виконується заміна датчика швидкості.

СИМПТОМИ НЕСПРАВНОСТІ

Очевидно, що при поломці датчика на спідометрі квадроцикла не відображатиметься швидкість. Приладова панель мотовсюдихода просто перестане працювати або почне функціонувати неправильно, показуючи неправдиву інформацію. Хоча це не найсерйозніша проблема, з якою може зіткнутися райдер.

Через несправність датчика швидкості:

  • Квадроцикл починає глухнути на холостих оборотах.
  • Погіршується тяга мотовсюдихода.
  • Підвищується витрата бензину.
  • При включенні задньої передачі двигун мотовсюдихода глухне.

Крім того, якщо квадроцикл неправильно показує швидкість, починаються проблеми з одометром. Наприклад, ви можете проїхати всього 50 км, а прилад збільшить пробіг мотовсюдихода на 300-400 км. Подібна проблема особливо неприємна, якщо ви плануєте продавати апарат, адже кілька туристичних вилазок збільшать його пробіг на кілька тисяч кілометрів.

ПРИЧИНИ ПОЛОМКИ ДАТЧИКА ШВИДКОСТІ

Якщо ви помітили на спідометрі, що квадроцикл не набирає швидкість, тоді потрібно перевірити датчик швидкості. Звичайно, міг зламатись сам спідометр, але таке трапляється рідко.

Датчик може вийти з ладу через:

  • Забруднення пристрою. Механізм притягує до собе металеву стружку. Це призводить до порушення роботи чутливого елемента та передачі неправильних даних. Вирішити подібну неполадку дуже просто, потрібно лише зняти та почистити девайс.
  • Окислення контактів. Така проблема особливо часто зустрічається на китайських мотовсюдиходах. Якщо при збірці апарата контакти не були захищені спеціальним мастилом, на них утворюватиметься корозія. Причиною неполадки може стати і волога, яка потрапила на ділянки із пошкодженою ізоляцією.
  • Перегрівання. Під час активної їзди вузли мотовсюдихода нагріваються, що може призвести до пошкодження корпусу датчика або його компонентів. Усунути подібне пошкодження дуже складно, тому краще замінити пристрій.

Перед демонтажем датчика швидкості бажано провести базову діагностику спідометра. Достатньо перевірити стан проводки та троса, а також очистити його вузли від бруду.

ЯК ВИБРАТИ НОВИЙ ДАТЧИК?

Відразу варто сказати, що в кожному мотовсюдиході використовуються датчики різних типів. Тому купувати пристрій навмання не слід, так ви просто викинете гроші на вітер. Щоб підібрати відповідний компонент, необхідно вивчити документацію мотовсюдихода. Зазвичай у ній вказується специфікація запчастин.

Також можна демонтувати старий девайс і вирушити з ним до спеціалізованого магазину. Однак пам'ятайте, що невідповідний датчик не вдасться зафіксувати біля карданного валу, а дані будуть неточними.

Враховуйте і те, що оригінальні запчастини на брендові мотовсюдиходи коштують дорого. І щоб заощадити, можна взяти аналогічний китайський датчик. Наприклад, на мотовсюдиході CFmoto X8 можна поставити пристрій з номером 35.3847, який використовується у вітчизняних автомобілях.

ОСОБЛИВОСТІ ЗАМІНИ ДАТЧИКА

Якщо ви помітили, що за даними спідометра квадроцикл не розвиває швидкість або виявили інші симптоми несправності датчика, потрібно замінити деталь. Зробити це зможе навіть водій-початківець. Для виконання процедури необхідно:

  • Зняти сидіння та знайти роз'єм датчика, який підключається до ЕБУ. Зазвичай ці дроти кріпляться за допомогою стяжки до рами квадрика.
  • Від'єднати роз'єм датчика.
  • Дістатись до самого пристрою. Він знаходиться біля карданного валу. Однак щоб зняти його, райдеру доведеться демонтувати частину кузова або підняти мотовсюдихід.
  • Викрутити болт, який утримує датчик. Після цього потрібно оглянути пристрій та вирішити, чи можна його використовувати далі.
  • Встановити новий датчик. Болт, який фіксує пристрій, потрібно повністю затягнути, а потім послабити на 2-3 обороти.
  • Підключити датчик до ЕБУ.

Власне, на цьому робота завершена. Райдеру залишається лише перевірити роботу пристрою. Якщо датчик функціонує правильно, на спідометрі відображатиметься, що швидкість квадроцикла збільшується та зменшується, апарат перестане глухнути, а витрата палива зменшиться на 15-20%.

9337
Кнопка
связи