logo

Що враховувати при виборі квадроциклу?

Вибір квадроцикла – складне завдання, яке стане справжнім «квестом» для мотолюбителя-початківця. Покупці банально губляться в характеристиках та асортименті моделей. Адже хочеться купити недорогий квадроцикл, який прослужить не один рік. Тому давайте розберемося, на що звернути увагу при покупці мотовсюдихода.

КИТАЙСЬКІ ЧИ БРЕНДОВІ КВАДРОЦИКЛИ?

Почати варто з вибору виробника техніки. Мотолюбитель має два варіанти: придбати недорогий китайський квадроцикл або купити техніку відомого бренду. Перший варіант кращий, оскільки мотовсюдиходи з Піднебесної коштують у 3-4 рази дешевше за своїх «породистих» побратимів.

Квадроцикли відомих брендів (BRP, Polaris, Arctic Cat, CFmoto тощо) вже давно стали синонімом потужності, надійності та універсальності. Однак китайські виробники теж не відстають від них і випускають якісні апарати.

Вибір техніки залежить від завдань, які має виконувати квадроцикл. Для прогулянок, активного відпочинку чи перевезення вантажів краще вибрати китайську техніку. А для професійного туризму чи ралі варто придбати мотовсюдихід преміум класу. Однак така техніка коштує нечуваних грошей. Наприклад, Polaris Sportsman Touring 750 коштуватиме 8,5 тис. доларів.

Саме тому багато райдерів віддають перевагу надійним і недорогим «робочим конячкам». До списку найпопулярніших китайських виробників входять Comman, Spark, Skymoto, Kayo, Linhai, Forte, Shineray.

ЯКА ПОВИННА БУТИ ПОТУЖНІСТЬ ДВИГУНА?

Спочатку райдеру потрібно визначитися, для яких цілей використовуватиметься мотовсюдихід. Наприклад, якщо потрібно вибрати квадроцикл для риболовлі, полювання чи прогулянок, тоді варто звернути увагу на 150-200-кубові апарати. Гарним рішенням стане Hummer Lux 200 чи Forte Bull 200.

Якщо квадрик буде використовуватися з господарською метою (прибирання снігу, перевезення вантажів, буксирування причепа тощо), тоді краще взяти техніку з 250-300-кубовим двигуном. Моделі типу Linhai Yamaha LH-300-3D відрізняються гарною прохідністю і можуть використовуватися для найрізноманітніших робіт.

А ось юним райдерам, навпаки, не рекомендується купувати потужну техніку. Підлітку підійде мотовсюдихід із двигуном 110-125 куб. см, наприклад, Forte Hunter 125 або Skymoto Hyper 110.

ЯКІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВРАХУВАТИ?

Прохідність та функціональність квадроцикла безпосередньо залежить від його оснащення. Насамперед потрібно звернути увагу на ходову частину, а точніше, амортизатори. Щоб їзда була комфортною, вони мають гасити практично всі удари та вібрації.

Важливу роль грає і гальмівна система апарату. Для прогулянок легким бездоріжжям можна взяти квадроцикл з дисковими гальмами. А для туризму, їзди по бруду та заболоченій місцевості краще підійде гідравлічна система. Такі гальма краще захищені від бруду та вологи, тому не підведуть у відповідальний момент.

Щоб вирішити, який квадроцикл вибрати, варто звернути увагу на:

  • Тип запалення. Найнадійнішим і найзручнішим рішенням буде апарат з електронним запалюванням (CDI). Такий пускач краще працює на морозі, що особливо актуально для любителів зимового полювання чи риболовлі.
  • Охолодження двигуна. Зазвичай квадроцикли оснащуються масляним чи повітряним охолодженням. Другий варіант кращий, оскільки практично повністю виключає перегрів двигуна.
  • Вантажопідйомність. Багато покупців просто ігнорують цю характеристику, але від неї залежить функціональність та термін «життя» апарату. Щоб уникнути пошкодження рами, завжди потрібно враховувати максимальну вантажопідйомність квадроцикла і намагатися його не перевантажувати.

Функціональність та зручність мотовсюдихода залежить і від його розмірів. Наприклад, для прогулянок чи туризму бажано вибирати двомісний квадроцикл, а для їзди лісом краще взяти одномісний апарат.

ДИЗАЙН І КОМПЛЕКТАЦІЯ КВАДРОЦИКЛУ

Одна з ключових переваг китайських мотовсюдиходів – розширена комплектація. Зазвичай, квадроцикли відомих брендів поставляються «голими», і райдеру доводиться докуповувати все необхідне.

Виробники із Піднебесної комплектують свою техніку:

  • Відбійником.
  • Потужним світлодіодним чи ксеноновим освітленням (фари, стоп-сигнали, поворотники).
  • Захистом для рук.
  • Багажниками.
  • Спинкою сидіння.

У топових китайських мотовсюдиходах навіть можна зустріти лебідку та інше корисне обладнання.

Також райдеру слід звернути увагу на дизайн квадроцикла та якість кузова. В ідеалі кузов має бути виконаний із ABS-пластику. Цей матеріал відмінно витримує удари середньої сили, а також має захист від УФ-променів та агресивних хімікатів (дорожньої солі, миючих засобів тощо).

2633
Кнопка
связи