logo

Як вибрати мотоцикл для новачка?

Зараз на ринку можна знайти та купити мотоцикл практично для будь-яких завдань: роботи, туризму, бездоріжжя, спорту тощо. Функціональність транспортних засобів безпосередньо залежить від їх призначення та характеристик. Так давайте розберемося, як вибрати мотоцикл для райдера-початківця або досвідченого водія.

РІЗНОВИДИ БАЙКІВ

Найпоширеніший тип двоколісників – дорожні апарати. Це класичні мотоцикли, призначені для їзди містом або вилазок на середні дистанції. Подібна техніка ідеально підходить для прогулянок з пасажиром, доставки вантажів, поїздок на роботу або просто драйвових покатушок.

Також ви можете вибрати мотоцикл «заточений» під:

  • Бездоріжжя. Йдеться про енудро та кросові моделі. Апарати для off-road відрізняються високою прохідністю, потужністю та мінімальною вагою. Для їзди складними трасами краще взяти кросовий байк. А ось ендуро підійде для треків середньої складності та їзди громадськими дорогами.
  • Туризм. Турери – масивні та комфортні моделі з бічними кофрами, вітровим склом, дворівневим сидінням, підлокітниками тощо. Все це зроблено для того, щоб райдер міг проїхати за день 800-1000 км і при цьому не втомитися.
  • Спорт. Спортбайки ідеально підходять любителям драйву, швидкості та гонок. Апарати оснащуються потужними двигунами і виготовляються з максимально легких матеріалів. Під час їзди райдер лягає на бензобак двоколісника, тим самим підвищуючи його аеродинаміку.

Є й більш спеціалізовані моделі: круїзери, чопери та кастомні моделі. Тому, щоб вирішити, який мотоцикл вибрати, вам слід визначитися з його призначенням.

ЯКИМ МАЄ БУТИ ПЕРШИЙ БАЙК?

Незважаючи на всю привабливість, мотоцикл є небезпечним видом транспорту. Тому новачкові краще вибрати максимально доброзичливий апарат, який допоможе йому освоїти ази керування та притертися до техніки.

Найпростіший спосіб, як вибрати перший мотоцикл – звернути увагу на об'єм двигуна. Для підлітка краще взяти мопед із мотором 110-125 куб. см, а дорослому водієві підійде класичний шляховик об'ємом до 200 куб. см.

А ось купувати одразу спортбайк чи важку техніку не слід. Гоночні мотоцикли не прощають помилки, а враховуючи їхню високу потужність, ризик травмуватися дуже високий. Важкі двоколісники не підходять саме через свою вагу. Чим важчий байк, тим складніше входити в повороти або здійснювати складні маневри.

ЯК ВИБРАТИ МОТОЦИКЛ ВІДПОВІДНО ДО ЗРОСТУ ТА ВАГИ?

Ще один важливий фактор при покупці транспортного засобу – вантажопідйомність. Звичайно, навіть малокубатурні двоколісники витримують навантаження 130-140 кг. Але ж мотоцикл може використовуватися для їзди з пасажиром або перевезення вантажів. Тоді наперед розрахуйте оптимальну вантажопідйомність транспорту. Наприклад, для поїздок з пасажиром варто взяти модель, яка витримує навантаження 160-170 кг.

Відіграє роль та зріст водія. Погодьтеся, райдеру зростом за 2 метри буде не дуже зручно на 50-кубовому скутері або пітбайку. При їзді містом водій часто зупинятиметься на світлофорах або поворотах, тому він повинен вільно діставати ногами до землі. Крім того, це дозволить мотолюбителю утримувати байк при їзді по ямах або вибоїнах (відштовхуючись ногами).

ЯК ВИБРАТИ МОТОЦИКЛ ДЛЯ НОВАЧКА?

Отже, із потужністю двигуна ми вже розібралися. Але є й інші параметри, що впливають на експлуатацію двоколісного коня. При покупці техніки зверніть увагу на:

  • Тип гальм. Барабанна система підходить для малокубатурних мотоциклів. А ось потужні апарати (від 200 куб. см) мають бути оснащені дисковими гальмами. Така система менше перегрівається та скорочує гальмівний шлях.
  • Охолодження двигуна. Майже всі недорогі мотоцикли обладнані рідинною системою. Вона ефективно справляється із перегрівами на середніх оборотах. Більш практичним рішенням буде двоколісник із рідинним охолодженням, яке практично повністю виключає перегріви.
  • Жорсткість гальм. Для комфортної їзди громадськими дорогами або грунтовкою краще вибирати апарат з амортизаторами середньої жорсткості. А ось на транспорті для бездоріжжя мають бути жорсткі пружини.
  • Керованість. Це є ключовим параметром при виборі техніки для новачків. На керованість впливає розташування центру ваги мотоцикла та його вага.

При виборі мотоцикла для водіїв-початківців слід враховувати і ціну техніки. Не обов'язково купувати топовий байк японського бренду, для навчання та повсякденного використання буде достатньо звичайного китайського двоколісника. Наш салон Двако пропонує широкий асортимент мототехніки за доступними цінами.

3208
Кнопка
связи