logo

Де отримати права на квадроцикл?

З кожним роком шанувальників екстриму та їзди бездоріжжям стає все більше. Зустріти квадроцикл можна навіть на дорогах загального користування. Але з огляду на те, що мотовсюдиходи є серйозною технікою, на них потрібні спеціальні документи. Природно, йдеться про посвідчення водія та реєстрацію. Тож давайте розберемося, як і де можна отримати права на квадроцикл?

ЧИМ ЗАГРОЖУЄ ЇЗДА НА КВАДРОЦИКЛІ БЕЗ ПРАВ?

Після покупки мотовсюдихода у райдера є два варіанти – отримати посвідчення водія або відмовитися від цієї витівки. Якщо ви вирішили купити недорогий квадроцикл виключно для їзди бездоріжжям, тоді можна не хвилюватися про відсутність прав. Головне, уникати доріг загального користування.

Але якщо мотолюбитель вирішить з вітерцем покататися трасою і зустріне співробітників ДАІ, тоді у нього будуть проблеми. Відразу варто відзначити, що зазвичай квадроцикли зупиняють через дрібні порушення, наприклад, відсутність шолома або номерного знаку, несправне освітлювальне обладнання тощо.

Якщо у водія немає прав на керування квадроциклом, тоді на нього чекає серйозний штраф і конфіскація техніки на стоянку. Ситуацію посилює і те, що забрати мотовсюдихід зі штрафстоянки можна тільки після отримання посвідчення водія.

Отримувати права чи ні, вирішувати самому мотолюбителю. Але досвідчені райдери рекомендують перестрахуватися та зробити всі необхідні на техніку папери.

ДЕ МОЖНА ОТРИМАТИ ПОСВІДЧЕННЯ?

Щоб вирішити, де отримувати права, слід вивчити техпаспорт мотовсюдихода. Якщо в ньому написано:

  • ПСМ (паспорт самохідної машини). У цьому випадку шлях райдера лежить до Держтехнагляду. Тільки там можна здати права на квадроцикл і отримати посвідчення з категорією «А1». Суть у тому, що квадроцикл прирівнюється до трактора, для його управління підходять права тракториста-машиніста. Але варто враховувати, що ці права розповсюджуються на техніку потужністю від 50 кубів та вагою до 400 кг.
  • ПТС (паспорт транспортного засобу). Насправді позначення ПТС зустрічається досить рідко. Але якщо ваш апарат вважається транспортним засобом, потрібно отримати посвідчення водія категорії «В1». По суті таке посвідчення підходить лише для малопотужних утилітарників із двигуном до 150 кубів.

Важливо: Права категорії В1 не підходять для самохідних машин.

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПОСВІДЧЕННЯ?

Від того, які на квадроцикл потрібні права, безпосередньо залежить необхідний вік водія. Отримати посвідчення на ПТС (В1) можна з 16 років, а стати трактористом-машиністом можна лише з 18 років.

Також райдеру потрібно зібрати пакет документів, до якого входять:

  • Копія паспорту.
  • Набір фотографій (розмір 3 на 4).
  • Заява.
  • Медична довідка.

Навчання відбувається у ДАІ або у Держтехнагляді. Перед отриманням прав водієві потрібно вивчити теоретичну частину (пристрій техніки, ПДР та техніку безпеки) та здати практику (водіння).

ЩО ЩЕ ПОТРІБНО ДЛЯ УПРАВЛІННЯ КВАДРОЦИКЛОМ?

Отримання посвідчення водія – перший крок до легалізації мотовсюдихода. Після того, як ви здали на права на квадроцикл, необхідно поставити свою «конячку» на облік. Для цього потрібно відвідати найближче відділення ДАІ (за місцем прописки) та надати низку документів:

  • Техпаспорт апарату.
  • Страховий поліс.
  • Свідоцтво про реєстрацію (для техніки, що була у використанні).
  • Документ, що підтверджує право власності.
  • Заяву.

Крім цього, райдеру доведеться сплатити мито. І лише після цього можна отримати номери. У середньому вся процедура займає близько 3-5 днів. Проте є альтернатива – довірити реєстрацію техніки дилеру. Деякі магазини самостійно ставлять мототехніку на облік, але за це доведеться сплатити кругленьку суму.

ДЕ МОЖНА ЇЗДИТИ НА КВАДРОЦИКЛІ?

Права водія на квадроцикл дозволяють райдеру виїжджати на громадські дороги. Проте їзду містом дозволено лише на спеціальних дорожніх мотовсюдиходах. Хоча можна сказати, що це не сувора заборона, оскільки за її дотриманням ніхто особливо не стежить. Справа в тому, що в межах міста дозволено використовувати дорожні квадрики, а в правилах чітко не прописано, що вони являють собою.

Але є низка інших нюансів, про які має пам'ятати райдер:

  • Квадроцикл повинен бути оснащений усім необхідним обладнанням для освітлення (поворотники, фари, стоп-сигнали).
  • На техніці мають бути дзеркала заднього виду.
  • При їзді потрібно обов'язково вдягати шолом.
  • На квадроциклі заборонено проїжджати під знаками «Дорога для автомобілів», «Автомагістраль», «Рух тракторів заборонено».

Не варто забувати і про те, що мотовсюдихід – техніка для off-road. Тому їздити на квадриках громадськими трасами буває не дуже комфортно через коліса з ґрунтозачепами та підвіски, призначеної для бездоріжжя.

8888
Кнопка
связи