logo

Вибір змащення для ланцюга мотоцикла

Від стану ланцюга залежить як тяга байка, так й безпека техніки. Якщо елемент злетить або порветься, він може пошкодити двигун байка або потрапити у самого райдера. Уникнути неприємних наслідків допоможе регулярне обслуговування вузла та мастило для ланцюга мотоцикла. Тому райдеру потрібно розібратися, як купити надійний мотоцикл і правильно його доглядати.

ВИДИ МАСТИЛ

Мастильні склади захищають ланцюг від іржі, зменшують тертя деталей та підвищують ресурс зірочок. Але щоб вибрати потрібний засіб, необхідно розібратися в його особливостях. Зараз на ринку можна знайти:

  • Аерозолі. Це зручний і простий у використанні склад, який висихає протягом 20 хвилин.
  • Графітові мастила. По суті це концентрат, що змішується з будь-яким маслом. Засіб довго тримається на поверхні і добре захищає її від бруду.

При виборі засобу необхідно звертати увагу і на тип мотоцикла. Наприклад, для кросових апаратів краще використовувати склад із захистом від піску. А ось спортбайк краще обробляти мастилом, розробленим для високих швидкостей.

ОЧИЩЕННЯ ЛАНЦЮГА

Щоб на компоненті приводу не утворювалася іржа, його потрібно перевіряти кожні 500-700 км. Власнику техніки необхідно стежити за натягом, зносом ланцюга та залишками мастила.

Для початку видаляються залишки старого масла, бруд, пил і т. д. Від сміття чиститься як ланцюг, так й зірочки. Для цього можна використовувати спеціальну хімію або гас. Хоча другий варіант не настільки ефективний, оскільки засіб не прибирає бруд із сальників.

Перед нанесенням ланцюгового мастила для мотоцикла слід:

  • Вивісити заднє колесо мотоцикла. Для цього можна використовувати підкат чи будь-які народні способи. Головне, щоб колесо транспорту крутилося.
  • Почати обертати ланцюг. При цьому на компонент наноситься очищаючий склад. Засіб повинен покрити усі ланки.
  • Почистити ланцюг щіткою. Можна використовувати як спеціальну автомобільну щітку, так і звичайну зубну.
  • Забрати бруд. Робиться це за допомогою м'якої ганчірки або тканинної серветки (без ворсу).
  • Насухо витерти елемент.

Важливо: При чищенні ланок категорично не рекомендується використовувати металеві скребки тощо. Вони здатні пошкодити кільцеві ущільнювачі.

ЧИМ ЗМАЩУВАТИ ЛАНЦЮГ НА МОТОЦИКЛІ?

Засобів обробки компонента приводу багато. Це може бути літол, спрей або графітове мастило. Більшість мотолюбителів віддає перевагу аерозольним засобам. Але якщо нічого такого під рукою немає, можна використати навіть звичайне моторне масло. Хоча це не найкращий варіант для імпортних байків, які потребують більш «чуйного» догляду.

Перед початком процедури переконайтеся, що гас повністю випарувався (якщо ви чистили вузол цим засобом). Потім нанесіть мастило на внутрішнє коло ланцюга, при цьому приділіть увагу кожній його ланці. Дайте мастилу трохи вбратися, а потім витріть компонент сухою ганчіркою (щоб прибрати залишки засобу).

Зверніть увагу, що відразу після завершення процедури їздити на байку не рекомендується. Щоб мастило або спрей для ланцюга мотоцикла остаточно вбралися, потрібно близько 30-60 хвилин.

Якщо на гуму байка потрапило мастило, покришку слід промити уайт-спіритом або миючим засобом, інакше зчеплення апарату з трасою погіршиться.

НАЙКРАЩІ ВИРОБНИКИ МАСТИЛА ДЛЯ ЛАНЦЮГА МОТОЦИКЛА

Заощаджувати на мастилі не слід, адже від його якості залежить працездатність техніки. І найкращими виробниками засобів для ланцюгів є фірми Motul, Liqui Moly, Motorex. Серед райдерів особливою ​​популярністю користуються засоби:

  • Ipone Sand Chain. Це засіб для бездоріжжя, що запобігає налипанню піску і знижує тертя елементів.
  • Motul Chain Lube Factory Line. Це універсальне рішення, яке підходить для дорожніх та спортивних двоколісників.
  • Presto Ketten Spray. Склад відрізняється підвищеною ефективністю, тому одного балончика вистачає щонайменше на 6 тис. км. Навіть миючі засоби не змивають спрей з поверхні.
  • Liqui Moly Kettenspray Enduro. Один із найкращих спреїв із середньої цінової категорії. Він призначений для off-road, та й для класичних дорожніх моделей теж підходить.
  • CRC Adhesive Lubricant. Це більш дешевий аналог продукції Liqui Moly для бездоріжжя з ідентичними властивостями.

Те, яке мастило краще підходить для ланцюга мотоцикла, безпосередньо залежить від умов їзди. Наприклад, для їзди бездоріжжям слід вибирати спреї з позначкою Offroad або Enduro. А ось для малокубатурника можна придбати навіть недорогий засіб.

14193
Кнопка
связи