logo

Як купити скутер: що враховувати при виборі моторолера?

Моторолери – універсальна техніка, яка відмінно підходить як для міста, так і для дачі. Але багато райдерів-початківців не знають, на що потрібно звертати увагу при виборі мопеда. Тому давайте розберемося, як купити скутер для відпочинку чи роботи.

Яким виробникам краще віддавати перевагу?

Перше, що потрібно зробити, – визначитися з виробником техніки. Наприклад, якщо ви хочете купити собі недорогий скутер, рекомендується уважно вивчити китайські апарати. Але не треба лякатися, адже бренди з Піднебесної вже давно вийшли на світовий ринок і успішно конкурують навіть з японськими компаніями. Найкраще вибирати мопеди відомих виробників:

  • Forte.
  • MotoTech.
  • Spark.
  • Yiben.

Ще один варіант, як купити дешевий скутер – вибрати б/в апарат. В цьому випадку краще підібрати японський моторолер фірми Yamaha, Honda або Suzuki. Звичайно, можна купити і нового «японця», але така техніка коштує в 2-3 рази дорожче за більшість китайських мопедів.

Як купити б/в скутер?

Купівля вживаної техніки – ризик. Несумлінні продавці часто маскують поломки або навмисне не повідомляють покупця про серйозні проблеми з двигуном або підвіскою. Тому при виборі апарату слід:

  • Оглянути кузов. Якщо на пластиці багато тріщин і потертостей, видно сліди фарби або інші дефекти, краще відмовитися від такого придбання. Справа в тому, що такий кузов швидко «розсипеться», а новий пластик влетить власнику в копієчку.
  • Перевірити ключові вузли. В ідеалі перед тим як купити скутер з рук, його потрібно загнати на СТО. Але якщо такої можливості немає, потрібно самостійно перевірити основні вузли: двигун, систему запалювання, підвіску тощо. Навіть поверхнева діагностика моторолера допоможе виявити серйозні проблеми.
  • Перевірити документи. З 2020 року всі скутери обов'язково мають реєструватися. Якщо продавець використовував моторолер, значить у нього має бути реєстраційний талон.

Якщо ви все ж таки вирішили купити уживану техніку, вам слід звернутися до перевіреного дилера. У магазині ви не знайдете відверто «убиті» апарати, а також отримаєте гарантію на моторолер.

На які параметри звернути увагу?

Перед тим як купити новий скутер, потрібно визначитися, для яких завдань він буде використовуватися. Наприклад, апарати з двигуном:

  • 50 куб. см підходять для прогулянок та поїздок рівними дорогами. Зазвичай вони розганяються до 60 км/год і важать не більше 50-60 кг.
  • 100-125 куб. см підходять для роботи (перевезення малогабаритних вантажів) та поїздок на роботу. Потужний двигун робить техніку більш функціональною і дозволяє використовувати її навіть на легкому бездоріжжі.
  • 150 куб. см підходять для спільних прогулянок чи далеких поїздок. По суті, це комфортабельні та функціональні моторолери.

Важливо звернути увагу на силовий агрегат скутера. Наприклад, техніка з чотиритактним мотором краще показує себе в межах міста, оскільки відрізняється підвищеною економічністю та відмінною динамікою. А ось любителям швидкої та драйвової їзди варто вибрати модель із двотактним двигуном. Такі мопеди потужніші за своїх чотиритактних побратимів, але споживають більше палива і повільніше розганяються.

Перед тим, як купити скутер, рекомендується вивчити його підвіску. Для міста варто взяти модель із 10-дюймовими колесами та телескопічною вилкою. Подібна техніка відрізняється підвищеною комфортабельністю та маневреністю.

А ось для дачі слід підібрати апарат з великими колесами (12-14 дюймів) та важільною вилкою. Подібні моделі поступаються міським мопедам в маневреності, але мають підвищену прохідність і вантажопідйомність.

Як купити скутер без документів?

У 2020 році процедура реєстрації стала обов'язковою для всіх скутерів. І якщо райдер хоче їздити на мопеді дорогами загального користування, йому доведеться отримати реєстраційний талон. З одного боку, це зайвий біль голови, а з іншого – можливість придбати «чисту» техніку.

Перед тим, як купити скутер з рук, перевірте документи на техніку. Так ви не тільки заощадите на реєстрації, але й уникнете покупки краденого апарату. Хоча не завжди покупка моторолера без реєстрації є ризиком, особливо якщо техніку поставляє офіційний дилер.

Але як купити скутер без документів? Все просто. Якщо на моторолері немає талона, власнику потрібно зібрати документи, відвідати МРЕВ та скласти заяву на проведення експертизи. Власне, вся процедура коштуватиме мотоаматору 477,5 грн.

Для реєстрації апарата потрібно:

  • Документ про право власності (наприклад, квитанція).
  • Паспорт.
  • ІПН.
  • Сертифікат відповідності ТЗ.

Також для проходження реєстрації доведеться надати всі чеки, що підтверджують сплату мит.

10449
Кнопка
связи