logo

Як виконати ремонт і обслуговування колінвала на квадроциклі?

Дитячий квадроцикл можна купити практично в будь-якому мотосалоні. Однак для того, щоб така техніка не підвела в самий невідповідний момент, за нею слід ретельно стежити. Особливо за таким вузлом, як колінчастий вал.

Від того, в якому стані знаходиться колінвал на квадроциклі, безпосередньо залежить стабільність роботи та справність двигуна даного транспортного засобу. Цей компонент мототехніки відповідає за такий важливий процес, як перетворення енергії руху поршнів на обертаючий момент. З пошкодженням колінвалу мотобайк одразу втратить частину своєї потужності. Крім цього, також страждає динаміка квадроцикла, а оберти починають плавати.

Колінвал квадроцикла при своєчасному ремонті та обслуговуванні здатний прослужити райдеру досить довго, цей компонент дуже рідко виходить з ладу при належному поводженні з мототехнікою. Повна його заміна потрібна лише тоді, коли власник тривалий час ігнорував ознаки поломки.

ПРИНЦИП РОБОТИ КОЛІНВАЛУ КВАДРОЦИКЛА

Колінвал двигуна мототехніки складається з наступних компонентів:

  • корінна та шатунна шийки, що виконують функції опор;
  • щоки, що служать для об'єднання різних типів шийок;
  • противаги, необхідні для врівноваження таких компонентів колінвалу квадроцикла, як поршні та шатуни;
  • носок, що контролює потужність роботи механізму, що відповідає за розподіл газу (дана деталь оснащена зубцями та шестернями, і розташована в передній частині колінвалу);
  • хвостовик, який відповідає за відбір потужності валу.

Найчастіше у виробництві колінчастого валу використовують або надміцний сплав сталі, або модифікований чавун.

Незважаючи на те, що конструкція колінвалу досить складна, його принцип роботи дуже простий і зрозумілий. Усередині камер здійснюється процес згоряння палива та виділення газів. В результаті розширення ці гази впливають на поршневий механізм, який, у свою чергу, виробляє рухи зворотно-поступального типу. Потім поршні транспортують механічну енергію шатунам, які об'єднуються з ними за допомогою втулки або спеціального поршневого пальця.

Шатун з'єднується з шийкою колінчастого валу за допомогою підшипника, викликаючи його обертання. Після розвороту шатунна шийка починає рухатися в протилежному напрямку, виробляючи зворотний рух колінвалу. Через деякий час цикл повторюється.

НЕСПРАВНІСТЬ ДАТЧИКА ПОЛОЖЕННЯ

Про несправність даного функціонального компонента мототехніки свідчать такі ознаки:

  • труднощі із запуском двигуна або взагалі його відсутність;
  • неправильне функціонування двигуна на холостому ходу;
  • продуктивність та потужність рухової системи апарату значно знижується;
  • навантаження на двигун помітно зростає;
  • відсутність стійкості оборотів і навіть їх зниження чи підвищення у довільному порядку.

Перевірити датчик колінвалу на квадроциклі не займе багато часу чи сил, зате в результаті ви будете впевнені, який саме компонент мототехніки вийшов з ладу.

Серед існуючих способів перевірки датчика колінчастого валу транспортного засобу варто виділити:

  • Вимірювання опору обмотки цього компонента за допомогою мультиметра. Для цього потрібно переключити пристрій на режим омметра. Якщо отримані дані значно відрізняються від стандартних показників, це говорить про несправності датчика колінвалу.
  • Замір значення індуктивності. Щоб не отримати помилкового результату, рекомендується виконувати цю процедуру в приміщенні з температурою в районі 20-22 градусів за Цельсієм.
  • Застосування осцилографа для перевірки сигналу. Для цього методу вам знадобиться професійне технічне забезпечення, тому до нього зазвичай вдаються фахівці в сервісних центрах. Саме цей спосіб є найточнішим.

Вибирати найбільш доцільний спосіб перевірки датчиків колінвалу рекомендується в залежності від наявного обладнання та навичок.

РЕМОНТ КОЛІНВАЛУ КВАДРОЦИКЛУ СВОЇМИ РУКАМИ

Залежно від ступеня зношеності та пошкодження колінвалу квадроцикла, він може потребувати як часткового ремонту та чищення компонентів, так і повноцінної заміни. Перш ніж зрозуміти, які саме ремонтні роботи будуть потрібні, колінчастий вал необхідно розібрати. Якщо ви використовували квадроцикл досить дбайливо і уважно стежили за його технічним станом, то, швидше за все, вдасться обійтися відновленням колінвалу. Тільки в крайніх випадках потрібно повністю замінити цей компонент новим.

При ремонті або відновленні колінвалу квадроцикла зазвичай проводять такі процедури:

  • шліфування, полірування та рихтування компонентів валу;
  • ремонт шківа;
  • прочищення каналів;
  • зняття та заміну підшипників, а також балансування.

Якщо у вас є навички у проведенні подібних робіт і необхідні інструменти, то спробувати полагодити колінвал на квадроциклі можна власними силами. Однак, у рази простіше та надійніше звернутися для виконання цього непростого завдання до послуг перевіреного сервісного центру.

Ще один варіант позбавити себе всіх перерахованих вище проблем – звернутися в салон, в якому продаються дитячі електроквадроцикли. Така техніка не має колінвалу і, відповідно, завдасть набагато менше клопоту.

2102
Кнопка
связи