logo

Реєстрація мотоциклу в Україні

Райдерам, які вирішили купити мотоцикл, слід дізнатися, які документи потрібні на транспортний засіб. І почати варто з постановки мотоцикла на облік. Це обов'язкова процедура, яку з 2020 року мають виконувати усі власники двоколісної техніки. Тож давайте розберемося, як проходить реєстрація мотоцикла, і що для цього потрібно.

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ПОСТАНОВКИ БАЙКА НА ОБЛІК?

Для початку вам потрібно отримати пакет документів та транзитний номер. Такий комплект може зібрати мотосалон, де купувалась мототехніка. Однак ця послуга зазвичай платна або пропонується як бонус.

У пакет входять:

  • Транзитний номер.
  • Папери, що підтверджують придбання транспортного засобу.
  • Накладна.
  • Копія ВМД.
  • Сертифікат відповідності.
  • Папір, що підтверджує огляд техніки.

Крім цього пакета мотолюбителю потрібно буде підготувати ІПН, паспорт. З цим пакетом документів вам потрібно відправитися до МРЕВ, де і подається заява на постановку транспорту на облік. Не варто забувати і про держмито за реєстрацію мотоцикла з видачею номера. Райдеру доведеться заплатити за транспортний збір, тимчасовий талон, огляд техніки тощо.

Цікавий момент полягає в тому, що для постановки на облік не потрібне посвідчення водія. Проте їздити без прав райдеру категорично не рекомендується, особливо враховуючи штрафи, що зросли. Наразі за їзду без прав доведеться заплатити 3400 грн.

Зверніть увагу: На реєстрацію двоколісника власнику дається 10 днів.

ДЕ ТА ЯК СТАВИТИ МОТОЦИКЛ НА ОБЛІК?

Для реєстрації техніки вам потрібно записатися в електронну чергу будь-якого Сервісного Центру МВС. У призначений день вам потрібно буде зібрати всі документи та відправитися до обраного офісу МРЕВ, де ви напишете заяву про реєстрацію та сплатите внески. Вартість постановки на облік байка стартує від 480 грн, а за мопед доведеться віддати близько 300 грн.

Оскільки час на реєстрацію обмежений, райдер може скористатися одним лайфхаком. Перегляньте всі Сервісні Центри свого регіону і оберіть той, де менше черга.

Зважайте на те, що за несвоєчасну постановку мотоцикла на облік передбачено штраф. Раніше сума пені становила лише 170 грн. Але після збільшення штрафів у березні ця сума зросла до 850 грн. Власне, це ще один привід не затягувати з реєстрацією транспортного засобу.

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИ МОТОЦИКЛ БЕЗ ДОКУМЕНТІВ?

Посилення штрафів призвело до того, що багато власників «не врахованих» малокубатурних байків кинулися реєструвати свою техніку. І тут виникла проблема, адже не всі бажаючі поставити апарат на облік мають на нього документи (чеки, техпаспорт тощо).

Спеціально для таких людей було розроблено схему перевірки техніки. Людині потрібно просто зібрати максимально повний комплект документів та відвідати МРЕВ. У відділенні СЦ йому доведеться написати заяву на перевірку транспортного засобу за номером рами. Якщо ТЗ не викрадено, власнику байка видадуть реєстраційний талон. Ось тільки за цю послугу доведеться сплатити приблизно 148 грн.

Такі правила діють тільки на малокубатурні мотоцикли (мопеди). А ось зареєструвати потужний мотоцикл можна лише через суд, який встановить право власності.

ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПЕРЕРЕЄСТРАЦІЇ МОТОЦИКЛА

Отже, ви вирішили придбати байк з рук і уявляєте, який вам належить головний біль. Але не все так погано, адже у 2015 році Кабмін скасував зняття транспортних засобів з обліку. Це значно спростило та здешевило процедуру повторної реєстрації двоколісників.

Щоб зареєструвати байк, вам потрібно тільки скласти і завірити договір про купівлю-продаж. Також знадобиться техпаспорт мотоцикла. З цими документами потрібно вирушити до МРЕВ, написати заяву, сплатити внески та дочекатися завершення перевірки техніки.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ КЕРУВАННЯ МОТОЦИКЛОМ?

Зараз для управління мотоциклом райдеру знадобиться посвідчення водія категорії «А», страховий поліс та реєстрація. За відсутність кожного документа передбачено штраф. Якщо у райдера немає:

  • Прав. Тоді його оштрафують на 3400 грн. А от якщо документа немає при собі, тоді водієві доведеться заплатити 425 грн.
  • Реєстрації. Потрібно буде заплатити 425 грн. Якщо мотоцикл взагалі не було поставлено на облік, сума збільшиться до 850 грн.
  • Страховки. Потрібно буде викласти 425 грн.

Щоб трохи спростити збір «папірців», звертайтеся лише до магазинів, які готують пакет документів та реєстраційні номери. Така послуга є у нашому магазині Двако.

83559
Кнопка
связи