logo

Права на скутер 150 кубів: отримання і штрафи

Перед тим, як купити скутер 150 кубів, потрібно розібратися, які документи на нього потрібні. Зараз для їзди на моторолері необхідне посвідчення водія, страховка та реєстрація. Але які права на скутер 150 кубів підходять?

Яке посвідчення водія отримати?

Потужні моторолери із двигуном 150 куб. см прирівнюються до повноцінних мотоциклів. Тому керувати подібною технікою можуть лише райдери, які отримали посвідчення «А». На відміну від категорії «А1» такі права на скутер 150 кубів можна отримати тільки з 18 років.

Важливо відзначити, що райдерам із посвідченням «А1» заборонено їздити на потужних байках. Якщо скутериста з цією категорією зупинять на середньому моторолері, вважатиметься, що він не має прав.

Штраф за відсутність прав на скутер 150 куб.

Наразі питання зі штрафами стоїть особливо гостро, оскільки у 2021 році було переглянуто розміри пені. Якщо минулого року за відсутність прав мотолюбителю довелося б викласти близько 600 грн, то зараз ця сума досягла космічних розмірів. За їзду без відповідної категорії райдеру доведеться сплатити 3400 грн. Це більш ніж велика сума, здатна змусити будь-кого замислитися про отримання прав на скутер 150 кубів.

У нових правилах передбачено штраф і за їзду на моторолері після позбавлення прав. За таку провину водієві загрожує покарання у розмірі 20,4 тис. грн.

Мотолюбителя можуть оштрафувати і за їзду без:

  • Страховки. Штраф за відсутність полісу складає 425 грн.
  • Реєстрації байка. З 2020 року всю мототехніку (включаючи скутери та мопеди) потрібно ставити на облік у МРЕВ. А от якщо реєстрація відсутня, водієві доведеться викласти 425 грн.

Варто зазначити, що у 2021 році виріс не лише штраф за відсутність прав на скутер 150 кубів. Наприклад, за їзду без мотошолома доведеться викласти 510 грн (раніше 51 грн), а за відсутність посвідчення водія при собі 425 грн.

Як отримати права на скутер 150 куб?

Очевидно, що скласти іспит на посвідчення водія доведеться навіть жителям сільської місцевості. Розмір штрафу натякає на те, що райдеру буде дійсно дешевше пройти навчання, яке займає лише 1,5-2 місяці.

Для вступу до автошколи та відкриття категорії «А» необхідно зібрати пакет документів, до якого входять:

  • Копія ІПН.
  • Медична довідка.
  • Ксерокопія паспорту.
  • Чеки, що підтверджують сплату внесків.

Саме навчання займає приблизно 2 місяці та ділиться на дві частини: теорія та практика. Після завершення кожного блоку проводиться окремий іспит. Але якщо майбутній райдер не здав теорію (ПДР), він не буде допущений до водіння (практики).

Після проходження курсу водія відправляють на іспит до МРЕВ. Саме там мотолюбитель зможе отримати права категорії «А» на 150-кубовий скутер. Однак, якщо учень провалив іспит, він зможе заново сплатити мита і повторно пройти переатестацію (через тиждень).

Скільки коштує отримання прав на скутер 150 кубів?

Вартість навчання водінню (теорія та практика) безпосередньо залежить від автошколи. У різних закладах цінник сягає від 2,5 до 4 тис. грн. Важливо відзначити, що перепідготовка (якщо у вас відкрита категорія А1) коштуватиме трохи дешевше.

Також райдеру доведеться сплатити мито за проходження іспиту у МРЕВ. Тому додайте до навчання ще 250 грн (за кожну спробу здати права в МРЕВ).

Хоча на цьому витрати також не закінчуються. Справа в тому, що моторолер потрібно зареєструвати та застрахувати. Процедура реєстрації 150-кубового моторолера коштуватиме 477 грн.

Особливості реєстрації моторолера

Поставити техніку на облік можна ще до того, як ви отримаєте права на скутер 150 куб. см. З документів вам знадобиться лише паспорт, ІПН, сертифікат відповідності та папери, що підтверджують покупку транспортного засобу. З цим пакетом документів вам слід відправитися до МРЕВ, написати заяву та сплатити мита.

Однак якщо у вас немає чека або інших паперів, що підтверджують покупку, зареєструвати техніку теж вийде. Але в цьому випадку вам доведеться написати заяву і вказати, чому відсутні документи. Це може бути покупка з рук або придбання мопеда до 2010 року.

Потім водієві потрібно заплатити за перевірку ТЗ (148 грн), яка покаже, чи не числиться моторолер в угоні. Якщо все гаразд, райдеру видадуть реєстраційний талон.

Зараз багато салонів пропонують послуги з підготовки виписки для мототехніки. Подібна послуга є й у інтернет-магазині Двако. Така опція істотно спрощує реєстрацію техніки та економить чимало часу.

10740
Кнопка
связи