logo

Чи потрібні права на скутер до 50 кубів?

Щоб керувати транспортним засобом із мотором, в Україні потрібні права. Це справедливо і для малолітражних скутерів. Ще до 2010 року власники двоколісників з об'ємом мотора до 50 кубів не мусили отримувати права. Але ця ситуація призвела до зростання аварій на дорогах за участю скутеристів (адже таким невеликим легким транспортом могли керувати навіть підлітки). Тож законодавство у цій сфері переглянули. Питання, чи потрібні права на скутер 49 кубів в Україні, відпало. З 2010 року водії скутера з двигуном будь-якого об'єму повинні отримувати права відповідної категорії.

Права на скутер до 50 кубів

Отже, якщо ви не впевнені, чи потрібні права на скутер 49,9 кубів, ця стаття допоможе вам розібратися у всіх тонкощах законодавства у цій галузі ПДР. Після 2010 року всі скутеристи вирушили до автошколи та отримали після курсу навчання права на свої 50-кубові скутери. Це суттєво знизило кількість ДТП, а ситуація на дорогах стала більш контрольованою та стабільною. Тому перед тим, як купити новий скутер, слід пройти навчання в автошколі.

Щоб керувати малолітражним двоколісником, потрібно отримати посвідчення водія, зареєструвати транспортний засіб і оформити страховку. Після цього можна виїжджати на дороги загального користування, не боячись штрафів та інших неприємностей.

Від скільки кубів у скутера потрібні права і на які категорії?

 Деякі скутеристи-початківці сумніваються, чи потрібні права на 49-кубовий скутер. Щоб розібратися в цьому питанні, слід звернути увагу на правил дорожнього руху. У правилах зазначено, що незалежно від обсягу двигуна водій зобов'язаний отримати права для керування двоколісною мототехнікою. Не важливо, який об'єм двигуна, потужність та інші параметри. Наявність мотора у транспортного засобу зобов'язує водія такого двоколісного транспорту отримати права.

Причому є дві категорії посвідчень водія, які дають право керувати скутером. Це категорія А та А1.

Категорія А та А1: у чому різниця?

Існує категорія прав А та А1, які дозволяють керувати скутером. Є певні особливості та переваги у кожної з них:

  • Категорія А. Можна отримати права на скутер до 50 куб. категорії А, що дозволить їздити не лише на малокубатурнику, а й на повноцінному мотоциклі з об'ємом двигуна до 1000 кубів. Такі права є універсальнішими. Перевага отримання цього посвідчення водія очевидна. Якщо скутерист захоче згодом пересісти на потужнішу мототехніку, не потрібно буде складати іспити, проходити навчання в автошколі ще раз. Категорія А дозволяє керувати як скутером, так і мопедом чи мотоциклом.
  • Категорія А1. Перш ніж вирушити на навчання до автошколи, потрібно дізнатися, чим можна їздити з категорією А1. Таке посвідчення водія потрібно отримати, якщо обсяг ДВС двоколісника не перевищує 125 кубів. У цю категорію потрапляють не лише скутери та мопеди, а й деякі малокубатурні мотоцикли. Тому вибрати потрібний транспортний засіб буде нескладно.

Є ще кілька нюансів щодо представлених категорій прав. Але про це буде розказано докладніше далі.

Який штраф за їзду без прав на скутері в Україні?

Від ідеї купувати скутери без прав треба відмовитись одразу. Якщо нехтувати вимогами закону, скутерист зіштовхнеться із низкою серйозних проблем. По-перше, не пройшовши навчання в автошколі, водій не знатиме елементарних правил поведінки на дорозі. Це з великою ймовірністю призведе до ДТП. По-друге, на водія, який не має права на скутер, накладаються штрафи.

Важливо! Якщо у водія є посвідчення водія іншої категорії, наприклад, права В або С, це не дає дозволу керувати скутером. І тут правопорушення вважається серйозним, як за відсутності прав. Це призведе до найжорсткіших запобіжних заходів.

Раніше штрафи були набагато меншими, тому багато водіїв порушували закон. Але зараз покарання за відсутність прав на скутер до 50 кубів чи іншу мототехніку буде серйозним. Система штрафів така:

  • Штраф за їзду без прав на скутері (у тому числі, якщо посвідчення водія не відповідає типу транспортного засобу) – 3400 грн.
  • При їзді без прав, вилучених за рішенням суду – 20400 грн.
  • Якщо вдруге зупинять за аналогічне правопорушення – 40 800 грн.

Крім того, поліція може забрати транспортний засіб на штрафстоянку, яку має оплатити власник транспортного засобу. Скутер буде тут до того моменту, поки власник не отримає права відповідної категорії.

Зі скільки років можна їздити на скутері?

Ще одне важливе питання, на яке потрібно дізнатися відповідь, зі скільки років можна їздити на скутері. Отримати права категорії А та А1 можна з 16 років. Відповідно, керувати малокубатурником можна з цього віку. Почати навчання можна у більш ранньому віці, але при цьому не можна виїжджати на дороги загального користування.

15210
Кнопка
связи