logo

Як обслуговувати ланцюг на дитячому квадроциклі?

Щоб мотовсюдихід працював як годинник, райдеру потрібно регулярно проводити ТО. І один із головних елементів обслуговування апарату – перевірка ланцюга на дитячому квадроциклі. Ігнорування цієї процедури може призвести до цілої низки проблем. Після тривалої експлуатації ланцюг може почати злітати, провисати і навіть розірватись, пошкодивши картер або вісь. Тому якщо ви вирішили купити дитині квадроцикл, важливо розібратися в технології обслуговування цього вузла.

ЧОМУ ЗЛІТАЄ ЛАНЦЮГ НА ДИТЯЧОМУ КВАДРОЦИКЛІ?

Багато власників квадроциклів стикаються з тим, що з апаратів спадає ланцюг. Зазвичай така проблема виникає при активній експлуатації мотовсюдихода (після проходження 500-1000 км). Причиною неполадки може стати:

  • Зношування ланцюга.
  • Пошкодження зірочки.
  • Зношування ролика.

Вирішити проблему допоможе натяжка та мащення ланцюга. А при сильному зношуванні елемент потрібно буде замінити. Також райдеру потрібно оглянути зірочку та переконатися, що ланцюг не «з'їв» її зуби.

ЯК УНИКНУТИ ЗЛІТАННЯ ЛАНЦЮГА?

Тож ми розібралися, чому злітає ланцюг на дитячому квадроциклі. Але що робити, якщо ТО, натяжка чи заміна елемента не допомогла? В цьому випадку потрібно звернути увагу на ролик, можливо, він дуже зносився. Якщо це так, його потрібно замінити.

Але що робити, якщо ролика немає, а проблему зі злітанням вирішити не вдалося? Тоді можна проявити фантазію і встановити ролик для натягу ланцюга. Для цього потрібно зробити пластину з кріпленням для ролика і встановити цю конструкцію під ланцюгом. Крім того, це «чудо» можна доповнити пружиною, яка покращить натяг.

КОЛИ ПОТРІБНО ПРОВОДИТИ ТО ЛАНЦЮГА?

В ідеалі натяг ланцюга на дитячому квадроциклі має виконуватися 2-3 рази на сезон. Хоча є й інші причини обслуговування, серед яких:

  • Сильне ушкодження ролика.
  • Корозія на сполучних елементах.
  • Провисання ланцюга.
  • Неспіввісність зірочок.

Виявити проблему досить просто, райдеру потрібно візуально оглянути вузол. Якщо помітні якісь відхилення від норми (знос зірки або провисання ланцюга), необхідно провести ТО.

ОСОБЛИВОСТІ ОБСЛУГОВУВАННЯ ЛАНЦЮГА

Досвідчені райдери рекомендують виконувати ТО 2-3 рази на сезон або після проходження кожних 250-400 км. Це дозволить уникнути злітання ланцюга на дитячому квадроциклі чи розриву компонента, а також збільшити його експлуатаційний ресурс.

Перше, що потрібно зробити, – очистити вузол (ланцюг та зірочку) від бруду. Зробити це можна за допомогою м'якої ганчірки, побутової щітки та улюбленого всіма WD-40. Вкрай не бажано застосовувати для чищення наждачку, металеві щітки, агресивні засоби та будь-які розчинники. Застосування таких засобів майже зі 100% ймовірністю призведе до пошкодження гумових елементів.

Після цього можна приступати до змащування вузла. Для цього підійдуть практично всі (навіть дешеві) засоби з позначкою "off-road". Спеціальні мастила не тільки захистять компоненти від пилу та бруду, але й мінімізують їх знос.

Примітка: Перед обробкою ланцюг рекомендується трохи розігріти. А щоб прибрати зайве масло, варто використовувати м'яку ганчірку.

ЯК ПІДТЯНУТИ ЛАНЦЮГ НА ДИТЯЧОМУ КВАДРОЦИКЛІ?

Для початку потрібно переконатися, що ланцюг мотовсюдихода справді провисає. Для цього візьміться за ланку біля зірочки і підтягніть ланцюг до себе. Якщо вдасться відтягнути більше 4 ланок, необхідно провести ТО.

Перед тим, як натягнути ланцюг, райдеру слід вивчити документацію. Справа в тому, що деякі дитячі мотовсюдиходи оснащуються натяжними болтами, які спрощують обслуговування. З їхньою допомогою можна підтягнути або відпустити ланцюг.

А ось на потужних підліткових апаратах (125-200 кубів) процедура виглядає трохи інакше. Власнику потрібно:

  • Поставити мотовсюдихід на нейтралку. Важливо, щоб апарат знаходився на рівній поверхні.
  • Злегка відкрутити болти, розташовані біля задньої зірочки.
  • Зафіксувати натягувач та зірочку за допомогою металевого прута (арматура вставляється в отвори).
  • Прокатити апарата вперед. Таким чином власник підтягуватиме ланцюг. Відповідно, щоб послабити натяг, квадрик потрібно відкотити назад.
  • Вийняти металевий прут із отвору.
  • Затиснути гайки. Усі болти потрібно підтягувати одночасно.

Варто зазначити, що така операція актуальна щодо нових ланцюгів, на яких відкатали 400-800 км. А ось старі компоненти потрібно просто міняти. Хоча зношений ланцюг можна використовувати як запаску, але перед цим її необхідно очистити від іржі і вкоротити.

7328
Кнопка
связи