logo

Як вибрати масло для скутера: види і особливості змащення

Мототехніка потребує регулярного обслуговування. І навіть якщо ви вирішили купити скутер недорого, за ним потрібно стежити, оглядати вузли та міняти технічні рідини. Це означає, що райдеру доведеться розібратися, як вибрати масло для скутера та як його замінити.

Навіщо потрібне мастило?

Під час експлуатації скутер зазнає значних навантажень. Високі обороти двигуна, постійні зупинки та старти значно знижують ресурс ключових вузлів. І щоб мінімізувати зношування того ж мотора або трансмісії використовується спеціальне мастило.

Рідина необхідна для:

  • Двигуна.
  • КПП.
  • Редуктора.

Ключове завдання всіх мастильних рідин – відведення зайвого тепла та зниження сили тертя деталей.

Рідини для 2т моторолерів

Відразу варто відзначити, що масло для чотиритактного скутера та двотактного апарата має відмінності. Причиною цього є різна конструкція двигунів, що впливає на вимоги до рідини.

Для 2-тактного моторолера слід вибирати мастило з:

  • Низькою димністю. Для старих двигунів це не особливо важливо, а ось у нових апаратах стоять мотори з каталізатором, який потребує рідини класу JASO FC (не нижче).
  • Противозадирними та антифрикційними параметрами. Масло, що входить до складу паливної суміші, повинно знижувати знос силового агрегату.
  • Низьким нагароутворенням. Поява великої кількості кіптяви призводить до погіршення відведення тепла, зниження рухливості поршневих кілець тощо.

Зараз на скутери ставиться ефективна система розподілу мастила. Завдяки їй в двигун подається правильна кількість рідини. Але для цього масло для скутера 2т має мати високий показник в'язкості.

Примітка: Вимоги до технічних рідин (бензину та масла) можна знайти в документації моторолера.

Рідини для 4т скутерів

Чотиритактні двигуни моторолерів влаштовані на порядок складніше своїх двотактних побратимів. І примусова подача мастила в них здійснюється лише в циліндр та колінвал. Інші вузли змащуються за допомогою розбризкування або так званого «масляного туману».

Це означає, що для чотиритактників варто вибирати рідини з низьким показником в'язкості. Однак склади повинні мати високі антифрикційні та протизадирні показники. А враховуючи особливості системи фільтрації таких моторів, мастило ще повинно мати миючі властивості.

Чи потрібно додавати масло у бензин для скутера?

Важливо відзначити, що масло в бензин можуть додавати лише власники двотактних моторолерів і лише у деяких ситуаціях. Така процедура буде потрібна якщо:

  • На апараті немає маслонасосу.
  • Якщо поршень циліндра починає трохи підклинювати (у спеку).
  • Якщо маслонанос зламаний чи погано працює.

Приготувати суміш із масла та бензину складно, адже її пропорція розраховується індивідуально для кожного апарату. Щоб підібрати співвідношення, ми рекомендуємо вам скористатися спеціальною таблицею.

Різновиди та виробники мастильних рідин

Щоб купити масло для редуктора скутера або двигуна, потрібно враховувати ключові параметри всіх рідин. І найголовніше – тип мастила. Є три різновиди рідин:

  • Мінеральні. Такі рідини готуються із нафтопродуктів і коштують недорого. Але вони абсолютно не підходять для двотактних моторолерів та чотиритактних апаратів з мотором до 80 куб. см.
  • Напівсинтетичні. Це найпоширеніше моторне масло, що є мінеральною рідиною з набором спеціальних присадок.
  • Синтетичні. Це найкращі, але найдорожчі рідини. Зазвичай вони використовуються у потужних апаратах (більше 100 кубів).

Слід звернути увагу на марку масла. Хорошим рішенням щодо ціни та якості стане рідина EFI, Штиль, Хадо або Motul. Проте вкрай не рекомендується заливати дешеве мастило, адже воно швидко зношується, погано відводить тепло та погано захищає деталі системи.

10890
Кнопка
связи