logo

Документи і права на дитячий квадроцикл

Дитячі квадроцикли вже давно перестали бути дивиною. Зараз зустріти подібну техніку можна у парку, сквері, на дачі та навіть на бездоріжжі. Але досі багато райдерів не знають, які документи потрібно отримувати на квадроцикли для дітей. Адже за їзду без посвідчення можуть оштрафувати та конфіскувати техніку. Тому давайте розберемося, які права на дитячий квадроцикл потрібні, і де їх можна отримати.

ЯКУ КАТЕГОРІЮ ПРАВ ВІДКРИТИ НА ДИТЯЧИЙ КВАДРИК?

Почати варто з того, що права необхідні навіть на малопотужні квадроцикли (від 50 кубів або до 4 кВт). Проте є нюанси у категоріях. Для керування транспортними засобами потрібні права «В1», а ось для легких дитячих мотовсюдиходів потрібно відкрити категорію «А1».

Щоб визначити, які права потрібні на дитячий квадроцикл, слід заглянути до техпаспорту апарату. Якщо в документації мотовсюдихід позначається як:

  • Автомобільна машина. Тоді водієві потрібно відкрити категорію «А1» у Держтехнагляді. Цікаво й те, що до здачі на такі права допускаються райдери віком від 16 років.
  • Транспортний засіб. У цьому випадку водієві слід вирушити до ДАІ та здати на категорію «В1». Однак для дітей подібний варіант не актуальний, оскільки до іспиту допускаються лише особи, які досягли повноліття (18 років).

Тому якщо ви вирішили купити підлітку квадрик, одразу вивчіть паспорт апарату. Якщо цього не зробити, на вас може чекати неприємний сюрприз.

ПОКАРАННЯ ЗА ВІДСУТНІСТЬ ПРАВ НА ДИТЯЧИЙ КВАДРОЦИКЛ

Уявімо ситуацію, що дитина без посвідчення водія вирішила прокотитися дорогою загального користування на квадрику і зіткнулася зі співробітниками ДАІ. В цьому випадку юному райдеру, а точніше, його батькам, випишуть штраф у розмірі 510-595 грн. Крім того, техніку буде конфісковано на штрафстоянку, і повернути її можна буде лише після отримання прав.

Не варто забувати і про додаткові штрафи. Наприклад, оштрафувати можуть за відсутність страховки, не повний комплект освітлювального обладнання або відсутність шолома. Власне більшість юних квадроциклістів і потрапляють до «лап» співробітників ДАІ через дрібні порушення.

ДЕ ОТРИМАТИ ВОДІЙСЬКЕ ПОСВІДЧЕННЯ НА ДИТЯЧИЙ КВАДРИК?

Управляти дитячим квадроциклом без прав заборонено, тому якщо дитина виїжджатиме на громадські дорогі, їй обов'язково потрібно отримати посвідчення. Зробити це можна у Держтехнагляді. Для здачі на права необхідно підготувати пакет паперів:

  • Копія паспорту.
  • Фото.
  • Заява.
  • Довідка про стан здоров'я.

Екзаменований також має пройти комісію в Держтехнагляді та надати додаткові документи (якщо потрібно). Сам іспит складається з теорії та водіння.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ОТРИМАТИ РАЙДЕРУ?

Для управління дитячим квадроциклом потрібні як права «А1», так й реєстрація. Отримати папір можна також у Держтехнагляді. Для цього водієві потрібно надати:

  • Страхування.
  • Сертифікат відповідності.
  • Технічний паспорт мотовсюдихода.
  • Чек або документ про купівлю-продаж.

Власне, постановка дитячої техніки на облік нічим не відрізняється від реєстрації дорослих апаратів.

ДЕ ДИТИНА МОЖЕ КАТАТИСЯ НА КВАДРОЦИКЛІ?

Після отримання посвідчення водія підліток стає повноправним учасником дорожнього руху. Це означає, що він може вільно виїжджати на дороги загального користування, але на нього діятимуть правила як для тракториста. Це означає, що він не зможе проїжджати під знаком «Рух тракторів заборонено» чи «Автомагістраль».

Варто зазначити, що юному райдеру знадобляться не лише права та реєстрація дитячого квадроцикла, а й відповідний мотовсюдихід. Справа в тому, що їздити містом або громадськими дорогами можуть лише спеціальні дорожні квадрики. Хоча за цим не стежать. І якщо на апараті є повний комплект освітлювального обладнання (фари, поворотники, стопи), питань не виникне.

ЯК ЇЗДИТИ БЕЗ ПРАВ НА ДИТЯЧОМУ КВАДРОЦИКЛІ?

Зараз на ринку можна знайти десятки мотовсюдиходів для дітей віком від 3 років. Але навіщо потрібна така техніка, якщо керувати нею можна лише з 16 років? А річ у тому, що ці правила діють лише на квадроцикли, які виїхали на громадську дорогу.

Це означає, що дитячий квадроцикл можна використовувати для їзди:

  • По парку чи скверу. В цьому випадку краще купити малопотужний електроквадроцикл (800-1500W).
  • По дачі або путівцям. Власне легке бездоріжжя – рідна стихія малокубатурних мотовсюдиходів.
  • По полях та лісах.

По суті їздити можна будь-де, головне не виїжджати на трасу. Власне, якщо дитина не кататиметься громадськими дорогами, реєструвати техніку і отримувати страховий поліс теж не потрібно.

9776
Кнопка
связи