logo

Які потрібні документи на квадроцикл?

Квадроцикл – серйозна техніка, тому для її використання райдеру доведеться отримати відповідні права та поставити мотовсюдихід на облік. Є безліч реальних історій, коли через відсутність «папірців» аматори екстриму отримували штраф, а їхня техніка була конфіскована. Тому краще убезпечити себе і підготувати всі необхідні документи на квадроцикл.

ПРАВА НА МОТОВСЮДИХІД

Перше, що потрібно зробити шанувальнику off-road – отримати права на мотовсюдихід. При їзді без посвідчення ви можете отримати серйозний штраф і навіть втратити свого «улюбленця». А ось забрати квадрик зі штрафстоянки без наявності документів водія вже не вийде.

Тому перед тим як купити недорогий квадроцикл і вирушити підкорювати бездоріжжя, вам обов'язково потрібно отримати права категорії «А1». Однак таке посвідчення підійде лише для апаратів вагою не більше 400 кг та потужністю не менше 50 кубів.

Для отримання прав необхідно:

  • Пройти навчання у спеціалізованій автошколі.
  • Надати «папери» (паспорт, медичну довідку, фотографії, квитанції про оплату мит).
  • Скласти держіспит.
  • До іспиту на категорію «А1» допускаються лише повнолітні громадяни (18 років).

Якщо ваш квадроцикл вважається самохідною машиною, тоді права потрібно отримувати в Держтехнагляді. Власне там же проходить навчання та іспит. Після складання тестів та практики, ви отримаєте права категорії А1 (тракториста-машиніста).

ЯК ПОСТАВИТИ КВАДРОЦИКЛ НА ОБЛІК?

Кількість любителів екстриму та їзди бездоріжжям стрімко збільшується, але більшість з них ставляться до мотовсюдиходів як до іграшок. Однак, це потужна техніка, яку необхідно зареєструвати.

Якщо у райдера немає прав водія, техогляду та реєстрації, тоді зустріч з ДАІ стане дуже неприємною подією. Після складання протоколу мотолюбителю випишуть кругленький штраф, а його транспортний засіб конфіскують.

Але як ставити квадроцикл на облік? Для реєстрації необхідно відвідати ДАІ або Держтехнагляд. І тут з'являються нюанси. Якщо у вас звичайний квадроцикл, тоді документи оформляються у ДАІ, а якщо самохідний апарат, то у Держтехнагляді. Тому заздалегідь уточніть у дилера, де здійснюється оформлення документів.

Щоб поставити техніку на облік, знадобиться наступне:

  • Сертифікат відповідності.
  • Договір купівлі-продажу, а також чек.
  • Акт прийому-передачі.
  • Техпаспорт апарату.
  • Страховий поліс.
  • Свідоцтво про реєстрацію (для вживаної техніки).

Після збору необхідних паперів вам потрібно буде завітати до найближчого відділення ДАІ (за місцем прописки). Але отримання номерів – тривалий процес. У ДАІ вам доведеться заповнити заяву та сплатити всі мита. Однак, це ще не кінець. Заключним етапом реєстрації є проходження техогляду.

Досвідчені мотолюбителі знайшли один корисний лайфхак, який дозволяє уникнути паперової тяганини під час реєстрації техніки. Зараз з'явилося багато салонів, що надають послуги з оформлення мототехніки. Скориставшись їхніми послугами, райдер зможе позбутися серйозного головного болю. Проте оформлення документів при купівлі квадроцикла влетить у копієчку, оскільки власнику доведеться сплачувати доставку техніки, мита, витрати на проїзд та техогляд.

У ЯКИХ ВИПАДКАХ ПОТРІБНО ЗНІМАТИ МОТОВСЮДИХІД З ОБЛІКУ?

Одне з найпоширеніших питань у райдерів, які зареєстрували техніку – коли потрібне зняття квадроциклу з обліку. Є кілька причин для проведення такої процедури:

  • Продаж техніки.
  • Зміна місця проживання власника.
  • Утилізація при сильних пошкодженнях.
  • Вивезення техніки за кордон.

Зняття апарату з обліку виконується через Держтехнагляд.

ДЕ ДОЗВОЛЕНА ЇЗДА НА КВАДРОЦИКЛІ?

Хоча природне середовище «проживання» квадроциклів – бездоріжжя, подібну техніку можна зустріти і на громадських дорогах. І це не дивно, адже мотовсюдиходи прирівнюються до тракторів і можуть пересуватися звичайними трасами. Але тут є кілька аспектів. Райдеру варто пам'ятати, що:

  • Виїжджати на громадські дороги можна лише після того, як було отримано права та виконано постановку квадроциклу на облік.
  • У водія та пасажира мають бути мотошоломи.
  • Мотовсюдиходу не можна проїжджати під знаком «Автомагістраль», «Рух тракторів заборонено» та «Дорога для автомобілів».
  • На квадроциклі не можна їздити містом. Винятком є ​​лише спеціальні дорожні апарати. Проте за цим правилом ніхто не стежить.
  • Техніка має бути оснащена дзеркалами заднього виду та повним набором освітлювального обладнання (фари, поворотники, стопи).

Потрібно відзначити, що їзда на квадроциклі трасами, ще те задоволення. Оскільки всі елементи техніки (підвіска, амортизатори, шини) «заточені» під off-road, райдер відчуватиме тряску та вібрації. Крім того, не всі квадрики можуть розвивати високу швидкість, тому їм буває складно втриматись у потоці машин.

8632
Кнопка
связи