logo

Як прокачати гальма на квадроциклі?

Гальма мотовсюдихода – базова система безпеки, тому вона має працювати ідеально. І якщо ви помітили найменше прослизання або зниження ефективності вузлів, систему потрібно перевірити. Тому давайте розберемося, як прокачати гальма на квадроциклі та провести діагностику всіх комплектуючих.

КОЛИ ПОТРІБНО МІНЯТИ РІДИНУ?

Першу заміну рідини рекомендується виконувати одразу після того, як райдер купив квадроцикл. Справа в тому, що багато виробників заливають найдешевший склад, який не відрізняється високим експлуатаційним ресурсом.

Після покупки вживаного мотовсюдихода також необхідно провести обслуговування гальмівної системи: змінити рідину, перевірити шланги та колодки. Пам'ятайте, що при експлуатації техніки до складу потрапляє волога та повітря. Це призводить до утворення корозії і навіть заморожування рідини взимку. Наприклад, якщо склад міститиме лише 3% води, його робоча температура впадає з 230 до 165 градусів.

Розібратися, як прокачати переднє та заднє гальмо квадроцикла потрібно і при їх «провалах». Якщо важіль втратив свою пружність, значить, у системі зібралося повітря чи волога, що вплинуло на характеристики рідини.

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ СИСТЕМИ?

Перед тим, як відрегулювати гальма на квадроциклі, підготуйте необхідні інструменти. Для прокачування системи знадобиться наступне:

  • Ємність для збирання відпрацьованої рідини. Найкраще взяти пляшку та трубку від крапельниці, яку можна буде підключити до зливного штуцера. Таким чином відпрацьований склад не потрапить на деталі мотовсюдихода.
  • Ключ на 8. Це стандартний інструмент для відкручування зливного штуцера. Хоча деякі апарати потребують ключ іншого розміру.
  • Свіжа гальмівна рідина. Вибирайте лише якісний склад, адже від цього залежить робота усієї системи.
  • Викрутка. За її допомогою ви зможете відкрити бачок на кермі.
  • Ганчірка для видалення надлишків рідини.

Для прокачування квадроцикла необхідний партнер, який буде затискати важіль гальма. Якщо помічника немає, фіксувати положення ручки гальма можна за допомогою ременя.

ПРОКАЧУВАННЯ КВАДРОЦИКЛУ: ПЕРЕДНІ ТА ЗАДНІ ГАЛЬМА

Прокачування гальм лякає багатьох мотолюбителів. Проте сама процедура дуже проста, тому з її виконанням впорається навіть квадроцикліст-початківець. Райдеру потрібно лише:

  • Демонтувати колеса. Перед тим як прокачати передні гальма на квадроциклі, переконайтеся, що у вас є доступ до супорта. Якщо дістатися вузла не виходить, потрібно зняти колеса.
  • Злити стару гальмівну рідину. Для цього потрібно скрутити зливний штуцер на супорті і кілька разів натиснути на гальма. Коли склад перестане текти, райдеру треба закрутити штуцер.
  • Зняти кришку бака для гальмівної рідини. Ємність знаходиться біля керма.
  • Залити свіжу рідину. Доливаючи склад, періодично натискайте важіль гальма. Таким чином, рідина розійдеться по системі. Однак не допускайте повного спустошення бачка і поступово доливайте гальмівну рідину. Процедура виконується доти, доки рідина не перестане йти.
  • Зафіксувати важіль гальма за допомогою ременя (якщо ви виконуєте процедуру самостійно).
  • Відкрутити зливний штуцер. Це потрібно, щоб випустити із системи все повітря.
  • Відпустити гальмо і заново залити рідину. Після цього повторіть попередню дію. Таке прокачування виконується, доки важіль не стане пружним.
  • Закрутити кришку бачка.

Така процедура виконується для всіх супортів (передніх та задніх). А от якщо гальма на квадроциклі не прокачуються, тоді потрібно знайти в системі місця скупчення повітря та усунути їх.

ОСНОВНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПРИ ПРОКАЧУВАННІ СИСТЕМИ

Досвідчені мотолюбителі рекомендують використовувати лише якісний гальмівний склад, який підходить для конкретних температурних показників. Це означає, що для літа та зими потрібно вибирати різні розчини.

Також райдери радять:

  • Прокачувати систему 1-2 рази на сезон. При активній експлуатації мотовсюдихода відбувається заповітрювання гальм.
  • Не допускати повного спустошення циліндра. Якщо це станеться, в гальмівну систему мотовсюдихода потрапить повітря. І щоб прибрати заповітрювання, доведеться повністю розбирати цей вузол квадрика.
  • Вивчати документацію квадроциклу. В інструкції до мотовсюдиходу вказується, з якого супорта краще почати прокачування і яке масло слід заливати в систему.

Також купуйте гальмівну рідину із запасом. Якщо в документації зазначено, що для прокачування системи потрібно 0,5 л рідини, придбайте 1 л. Справа в тому, що рекомендований обсяг вказується, виходячи з досвіду фахівців. Початківець-квадроцикліст може витратити більше гальмівної рідини.

9054
Кнопка
связи