logo

Скутер без прав: які документи на моторолер потрібні в 2020 році

Багато райдерів-початківців сідають на скутер без прав і спокійно катаються містом. Але ще 2010 року було прийнято низку законів, які регулюють «життя» мотолюбителів. Тепер навіть на малокубатурні апарати потрібні документи (права та реєстрація). І щоб уникнути проблем, ще перед тим, як відвідати магазин з продажу скутерів, потрібно потурбуватися отриманням посвідчення водія.

Чим загрожує їзда скутером без прав?

З 2010 року скутери прирівнюються до малопотужних мотоциклів. І це стосується навіть апаратів до 50 куб. см. Це означає, що тепер усім шанувальникам мопедів доведеться мати права. Хоча деякі райдери думають проскочити і ігнорують отримання посвідчення.

Проте таке рішення має низку неприємних наслідків. Якщо такого «везунчика» зупинить представник ДАІ, тоді на нього чекає великий штраф. Наприклад, якщо у райдера немає:

  • Посвідчення водія. У цьому випадку штраф становитиме від 510 до 595 грн. Крім того, техніку конфіскують та відвезуть на штрафстоянку. А забрати свій апарат можна буде лише після отримання прав.
  • Страхового поліса. Крім штрафу за їзду без прав на скутері є покарання за відсутність страховки. Якщо полісу немає, водієві доведеться сплатити пеню у розмірі 420 грн.

Крім того, всі моторолери потрібно зареєструвати у МРЕВ. Для цього навіть не знадобиться посвідчення водія, але виїжджати на дорогу без прав заборонено.

Які категорії прав підходять для моторолера?

Отже, ми з'ясували, що незалежно від об'єму двигуна скутера, без прав обійтися не вийде. Залишилося лише розібратися, яку категорію доведеться відкрити водієві. І тут є кілька аспектів. Для управління технікою підходять права категорії «А1» та «А». Але у чому різниця?

Отже:

  • Категорія А1 дає можливість керувати малокубатурними мотоциклами (до 125 кубів). Отримати таке посвідчення можна вже у 16 ​​років.
  • Категорія А дозволяє керувати мотоциклами з об'ємом двигуна понад 125 кубів. Таке посвідчення видається лише з 18 років.

Це означає, що якщо ви відкрили категорію А1 і сіли за кермо апарату зі 150-кубовим мотором, технічно у вас немає прав на керування таким скутером.

Які скутери підходять під категорію А1?

Якщо ви отримали права А1, можна сміливо купити скутер з двигуном до 125 кубів. Відмінним рішенням стане апарат:

  • Honda Dio AF 18. Цей класичний моторолер оснащений двотактним мотором (50 кубів), електростартером, повітряним охолодженням та телескопічною вилкою. Уживаний апарат коштуватиме вам приблизно 9-9,5 тис. грн.
  • Forte Fantasy 125СС. Якщо їздити на скутері без прав та реєстрації не можна, тоді обов'язково варто отримати посвідчення та купити цього «красеня». Потужний моторолер зі спортивним дизайном практично нічим не поступається 150-кубовим топовим апаратам. У моделі є все необхідне: світлодіодне освітлення, комфортабельне двомісне сидіння, цифрова панель приладів, електростартер і т. д.
  • Honda Crea Scoopy. Цей 50-кубовий апарат відмінно підійде шанувальникам класичного європейського дизайну. Крім зовнішності, модель може похвалитися своєю економічністю (1,5 л/100 км) та непоганою швидкістю (60 км/год).

Варто відзначити, що купити скутер і їздити без прав можна на дачі, де немає доріг загального користування. І для сільської місцевості відмінно підійде модель Yamaha Gear 4T або Motoleader ML 125 Jog. Але в будь-якому випадку рекомендується зробити весь пакет документів (посвідчення водія, реєстрацію, страховий поліс).

Які скутери підходять для райдерів із категорією А?

Водіям, які отримали права А, можна придбати потужний 150-кубовий скутер. Хорошим рішенням стануть моделі:

  • Viper Storm 150. Мотороллер відрізняється високою надійністю та потужністю (9,6 к. с.). Така техніка чудово впишеться у міський трафік, підійде для далеких поїздок чи перевезення малогабаритних вантажів. Інженери бренду встановили на модель інформативну панель приладів, ергономічне двомісне сидіння, м'яку підвіску та якісне освітлювальне обладнання. Новий скутер Viper Storm 150 коштує близько 27-28 тис. грн.
  • Forte BWS-R 150CC. Це стильний і комфортний моторолер з чотиритактним двигуном потужністю 8 к. с. Також на апараті стоїть м'яка підвіска з телескопічною вилкою, дискові гальма, електронне запалювання, повітряне охолодження та великі 12-дюймові колеса. Завдяки цьому скутер чудово почувається як на трасі, так і на легкому бездоріжжі. Новий апарат коштуватиме покупцеві приблизно 27-28 тис. грн.

І пам'ятайте, навіть якщо дуже хочеться купити скутер на бензині без прав, краще цього не робити. Перша зустріч із співробітниками ДАІ принесе вам великий штраф і конфіскацію улюбленого моторолера.

57623
Кнопка
связи