logo

Як вибрати мотошолом: рекомендації і нюанси

Мотошолом – обов'язковий елемент екіпіровки райдера. І справа не лише у ПДР, а й безпеці водія. Навіть їзда на малокубатурних скутерах чи мопедах може бути небезпечною, адже від екстрених ситуацій не застрахований ніхто. Тому кожен любитель двоколісників та квадроциклів має подбати про свій захист та розібратися, як вибрати мотошолом.

РІЗНОВИДИ ШОЛОМІВ ДЛЯ МОТОТЕХНІКИ

Зараз на ринку є кілька різновидів мотошоломів, які відрізняються конструкцією та рівнем захисту. Тому при покупці екіпіровки враховуйте, для яких цілей ви хочете купити мотошолом.

Якщо вам потрібен шолом для:

  • Малокубатурний скутер або мопед (до 125 кубів). Найпростішим рішенням буде придбати звичайну «каску». Вона коштує дешево, але при цьому захищає лише верхню частину голови. А от якщо ви хочете не тільки уникнути штрафу, але й справді захиститися, тоді краще обрати мотошолом відкритого типу (3/4). Таке екіпірування закриває верхню частину голови, потилицю та скроні.
  • Могутнього моторолера (від 150 кубів) або мотоцикла. Власники двоколісників середньої потужності віддають перевагу надійнішим шоломам: модулярам або інтегралам. Перший варіант особливо зручний, оскільки у нього передбачений відкидний захист підборіддя. Це дозволяє райдеру попити або перекусити, не знімаючи екіпірування. А ось інтеграли відрізняються високим рівнем захисту та відмінною аеродинамікою.
  • Квадроцикли. Їзда по бездоріжжю потребує додаткових заходів захисту. І якщо ви думаєте, який мотошолом вибрати для off-road, тоді сміливо купуйте інтеграл або кросове екіпірування.

Окремо варто розповісти про спорядження для бездоріжжя. Кросові шоломи – вершина інженерної думки. Таке екіпірування захищає голову райдера (потилицю, скроні, підборіддя, очі тощо) і відрізняється продуманою системою вентиляції, яка особливо важлива при активній їзді. Подібне спорядження ідеально підходить для ралі, гонок по off-road, їзди по горах та екстремальних покатушок.

КРИТЕРІЇ ВИБОРУ ШОЛОМУ ДЛЯ МОТОЦИКЛУ, МОПЕДУ АБО КВАДРОЦИКЛУ

Щоб підібрати справжнє екіпірування, райдеру потрібно врахувати не тільки його тип, але й інші характеристики. Почати слід з матеріалу шкаралупи. Найбюджетнішим рішенням буде спорядження із термопластику. Шоломи з ABS-пластику коштують дешево, але при цьому їхня міцність і вага залишають бажати кращого. Тому екіпірування з термопластику рекомендується використовувати лише власникам малокубатурної мототехніки.

А ось якщо ви вирішуєте, який шолом краще для мотоцикла, тоді беріть виріб з карбону або комбінованих матеріалів (вуглетканини, кевлару, склотканини). Хоча таке спорядження і коштує в 1,5-2 рази дорожче, зате його надійність і легка вага компенсує цей недолік.

Звернути увагу слід і на:

  • Вагу екіпіровки. Щоб вирішити, який мотошолом краще, відштовхуйтеся від його маси. Чим легше спорядження, тим зручніше вам буде. Пам'ятайте, що навіть зайві 400-500 г створюють додаткове навантаження на шийний відділ.
  • Тип візора. Для денних поїздок чудово підходить тоноване скло. Але якщо ви плануєте їздити вночі, тоді купуйте шолом із прозорим візором. Також гарним рішенням стане мотошолом із антифогом (захистом скла від запотівання).
  • Вентиляційні канали. Вони мають бути біля візора, на голові та передній частині спорядження. Також на ринку є спорядження з регулюванням каналів (теплі шоломи). Можливість закрити частину каналів робить використання мотошолома в зимовий час комфортнішим.

Перед тим, як вибрати шолом для мотоцикла або квадрика, зверніть увагу на тип застібки. Для повсякденного використання найкраще підходить система Double-D. А ось для спорту варто взяти модель із більш надійною застібкою D-Ring.

ЯКИЙ КУПИТИ МОТОШОЛОМ, НОВИЙ АБО Б/В?

Мотоекіпіровка – індивідуальний захист, тому від спорядження б/в краще відмовитися. Усередині шолома, що був у вжитку, та на його комплектуючих залишаються частинки шкіри попереднього власника, різні бактерії та мікроорганізми.

Але навіть якщо спорядження ретельно очистити, залишається питання його надійності. Покупець просто не може знати, як експлуатувався мотошолом і чи зазнавав він навантажень. Справа в тому, що при аварії на шоломі з'являються невидимі мікротріщини, які знижують його міцність. Саме тому досвідчені водії радять міняти спорядження після ДТП або раз на 2-2,5 роки.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ МОТОШОЛОМ ЗА РОЗМІРОМ ГОЛОВИ?

Розмір спорядження – один із ключових критеріїв при виборі шолома. Але вибір підходящої екіпіровки ускладнюється тим, що у виробників немає єдиної розмірної сітки. Але якщо узагальнити розміри спорядження кількох компаній, можна отримати таку картину:

  • XS – 52-55 см.
  • S – 54-56 см.
  • M – 57-58 см.
  • L – 59-61 см.
  • XL – 61-63 см.
  • XXL – 63-65 см.

Якщо вам не вдається точно виміряти коло голови, тоді краще відвідати салон Двако і звернутися за допомогою до консультантів компанії.

2129
Кнопка
связи