logo

Чи потрібні права на дитячий квадроцикл?

Багатьом батькам здається чудовою ідея купити дитячий квадроцикл, який стане для дитини одночасно розвагою та безпечним транспортним засобом. Сучасна техніка оснащена досить потужними акумуляторами, тому дозволяє довго кататися без підзарядки і освоювати навички водіння. Крім того, завжди можна підібрати модель з урахуванням індивідуальних вимог до функціоналу, габаритів та, звичайно ж, ціни.

Але перед тим як замовляти дитячий квадроцикл б/в або новий транспортний засіб, необхідно прояснити важливий юридичний момент, а саме – чи потрібні для бензинових та електроквадроциклів права, і чи потрібно його реєструвати перед початком експлуатації.

ЧИМ ВІДМІНЮЮТЬСЯ ДИТЯЧІ КВАДРИКИ?

За конструктивним рішенням та технічними особливостями квадроцикл відноситься до категорії мотовсюдиходів, причому бувають модифікації на бензині та на акумуляторі. Їх купують для найрізноманітніших цілей: переміщень фермою, заміських прогулянок, веселого відпочинку на природі, швидких переїздів бездоріжжям і т. д. Окремо виділяють квадроцикли дитячі, які:

  • мають меншу потужність та об'єм двигуна (виняток становлять підліткові квадрики, які практично ідентичні дорослим за характеристиками);
  • отримують максимальний рівень захисту водія;
  • відрізняються хорошою керованістю та простотою користування доступними опціями;
  • мають стійкість транспортного засобу;
  • отримують яскравий дизайн, який миттєво привертає увагу;
  • відрізняться зменшеними порівняно з дорослими габаритами – дитячі квадроцикли бувають різноманітними залежно від вікової категорії.

Виробники роблять все, щоб квадриком залишився задоволений як сам юний власник, так і його батьки, які хочуть бути впевненими, що з дитиною нічого поганого під час поїздки не станеться. Покупцям залишається лише оцінити, скільки коштує квадроцикл з тими чи іншими параметрами, вибрати відповідну конфігурацію та замовити у перевіреного постачальника.

СПЕЦИФІКА РУХУ НА КВАДРОЦИКЛАХ ДЛЯ ДІТЕЙ

На відміну від моделей для дорослих водіїв, квадрики для дітей не розраховані на те, щоб пересуватися звичайними дорогами. І це зрозуміло, адже жоден з батьків не буде ризикувати здоров'ям і життям улюбленого чада. Тому їздити на квадроциклі дітям дозволяють:

  • по ґрунтовим дорогам;
  • у межах присадибної території;
  • у лісі на відпочинку;
  • на спеціально обладнаних майданчиках.

При цьому швидкість переміщення на квадриках для дітей у кілька разів менша, ніж на звичайних моделях, що мінімізує ризик отримання травм.

Ще один момент, про який потрібно пам'ятати всім, хто планує купити дитячий квадроцикл від 10 років або для малюків віком від 4-річного віку – така техніка не забезпечує захисту від вітру та падінь. Відповідно, додатково потрібно замовити малюкові шолом та вітрозахисний одяг для холодної пори року.

ЧИ ПОТРІБНІ ПРАВА ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ДИТЯЧИМ КВАДРОЦИКЛОМ?

Використовувати квадрики в нашій країні вирішують багато хто, тому були розроблені особливі правила для власників цих транспортних засобів. Чи поширюються вимоги щодо експлуатації на дітей і які потрібні документи, щоб не отримати штраф? Розглянемо ці питання докладніше.

Почнемо з того, що згідно з українським законодавством квадроцикли потрапляють під категорію В1, до якої включені мотоцикли та чотириколісні мотовсюдиходи вагою понад 400 кг. Дитячі квадроцикли сюди не входять, оскільки важать значно менше і мають об'єм двигуна до 50 куб. см (або до 4 кВт, якщо встановлений електромотор). А от якщо плануєте подарувати квадрик потужніший і більший, то доведеться його зареєструвати в установленому порядку і отримати індивідуальний номер, плюс синові або доньці доведеться здавати на права. Але врахуйте, що видають документ лише після 16 років, тобто коли дитина отримає паспорт. Навчатися можна самостійно або вирушити до спеціалізованої мотошколи. Іспит складається з теоретичної та практичної частини.

Якщо квадроцикл для дітей використовується в межах приватної території, то ймовірність отримання штрафу з боку працівників дорожньої поліції практично дорівнює нулю, навіть якщо їздити без прав. Експлуатація ж малопотужних та легких квадриків для маленьких дітей не вимагає вирішення жодних додаткових формальностей, включаючи реєстрацію:

  • Просто купуєте відповідний квадроцикл для дітей.
  • Допомагаєте їм освоїти керування новим транспортним засобом.
  • Радуєтеся їхнім успіхам!
13568
Кнопка
связи