logo

Як прикурити квадроцикл від автомобіля?

Акумулятор мотовсюдихода, що сів, може поставити хрест на вашому відпочинку або експедиції. Звичайно, якщо проблема була виявлена ​​вдома, тоді ви можете зарядити АКБ. Але що робити, якщо батарея сіла на трасі чи в полі? Тоді потрібно «реанімувати» акумулятор за допомогою іншого джерела. Тому давайте розберемося, як прикурити квадроцикл від автомобіля, і чи це можна взагалі робити.

ПОМИЛКИ ПРИ ПРИКУРЮВАННІ ТЕХНІКИ

Багато райдерів-початківців думають, що запуск двигуна від зовнішнього джерела – це просте завдання. Так, сама процедура виконується досить легко, але є ціла низка протипоказань, при яких прикурювання завдасть шкоди мототехніці.

Райдери, які купили квадроцикли в Києві або інших регіонах України, припускаються таких помилок:

  • Ігнорують номінальну напругу батарей. Простіше кажучи, не намагайтеся прикурити квадроцикл від машини з потужнішим АКБ. Наприклад, якщо у вас номінальна напруга 12V то донор повинен мати аналогічні параметри.
  • Використовують тонкі дроти. Для з'єднання акумулятора мотовсюдихода з бустером потрібно використовувати тільки спеціальні дроти з якісним обплетенням. Знайти такі компоненти можна в будь-якому автомагазині, тому заздалегідь купіть хороші дроти з крокодилами.
  • Першим підключають мінус, а не плюс. Справа в тому, що якщо ви приєднали мінус, а потім плюсом випадково торкнулися металевого елемента, буде феєрверк.
  • Підключають мінус донора до мінуса квадрика АКБ. Приєднувати цей кабель слід до металевого елемента двигуна.

Щоб вирішити, чи можна прикурити квадроцикл від машини, чи ні, зверніть увагу на роботу систем техніки. Наприклад, якщо стартер мотовсюдихода крутиться, значить, проблема не в акумуляторі. І спроба прикурити апарат призведе лише до того, що ви повністю розрядите власну АКБ та батарею донора.

ЯК ВИБРАТИ ПУСКОВІ ПРОВОДИ?

До вибору кабелів для прикурювання необхідно підійти з усією відповідальністю. Справа в тому, що низькоякісні дроти часто плавляться або не можуть пропустити струм необхідної величини. Щоб вибрати хороший кабель, яким можна прикурити квадроцикл від автомобіля, слід звернути увагу на:

  • Ізоляційний матеріал. Найкраще купувати вироби з силіконовою або морозостійкою обмоткою. Провід з гумовою ізоляцією не підходить для використання при низьких і високих температурах, оскільки матеріал починає дубіти або розтріскуватися.
  • Довжина кабелю. Зараз на ринку представлені дроти від 2,5 до 4 м. Оптимальним рішенням вважається 3-3,5 м. Якщо провід буде надто короткий, вам буде складно підключити його до АКБ машини. А ось довгий кабель матиме надто високий опір.
  • Перетин. Для транспорту з об'ємом двигуна 1,5-1,6 л можна використовувати мідний дріт діаметром 6 мм. Для потужніших апаратів краще вибирати кабель з перетином 9-12 мм.
  • Матеріал пускових дротів. В ідеалі кабелі та крокодили мають бути виготовлені з міді. Алюмінієві дроти мають дуже високий опір, що заважає прикурюванню мотовсюдихода. Щоб трохи «збити» цінник компонентів, можна взяти алюмінієві крокодили з мідним напиленням.
  • З'єднання кабелю та затиску. Це місце має бути обов'язково пропаяне.
  • Розмір затискачів. Переконайтеся, що крокодили одягаються на клеми батареї квадроцикла.

А ось економити на пускових дротах не варто. Для мотовсюдихода цілком згодяться компоненти діаметром 9 мм і величиною струму від 200А, які коштують не так дорого.

ЧИ МОЖНА ПРИКУРИТИ КВАДРОЦИКЛ ВІД АВТОМОБІЛЯ?

По суті прикурити мотовсюдихід можна практично від будь-якої техніки: машини, мотоцикла та навіть скутера (якщо параметри АКБ донора підходять). Але щоб правильно виконати процедуру, райдеру потрібно дотримуватись інструкції. Щоб прикурити квадрик слід:

  • Заглушити двигун мотовсюдихода та автомобіля (донора). Усі системи ТЗ мають бути відключені. Однак перед процедурою потрібно прогріти машину, щоб згенерувати електрику.
  • Приєднати пускові дроти. Червоний провід підключається до плюсу донора, а потім до плюсу мотовсюдихода. Чорний кабель приєднується до мінуса акумулятора машини, а другий кінець кидається на масу мотовсюдихода (до двигуна або іншого незабарвленого металевого елемента).
  • Запустити двигун машини. Двигун повинен попрацювати 5-10 хвилин, що батарея квадрика встигла зарядитися.
  • Запустити мотор мотовсюдихода. Якщо апарат завівся, мотори обох ТЗ потрібно заглушити та відключити пускові дроти. Крокодили знімаються у зворотному порядку: спочатку мінус, потім плюс.

Власне на цьому процедуру прикурювання мотовсюдихода завершено.

5171
Кнопка
связи