logo

ПДР для скутерів в Україні

За останні пару років продаж скутерів збільшився майже на 50%. Багато міських жителів і власників дач оцінили цей вид транспорту. Проте разом із продажем збільшилася і кількість ДТП. На жаль, більшість аварій відбувається через банальне незнання правил дорожнього руху. Тому райдеру обов'язково потрібно вивчити ПДР для скутерів і розібратися в деяких нюансах.

Які документи потрібні для їзди на моторолері?

Перше, що потрібно зробити власнику скутера, - отримати всі необхідні документи. Для їзди громадськими дорогами знадобляться:

  • Водійське посвідчення. Для управління малопотужними апаратами (до 125 кубів) необхідно відкрити категорію А1. А для їзди більш потужною технікою знадобляться права категорії А.
  • Страховий поліс. Він є обов'язковим для всіх зареєстрованих скутерів.
  • Реєстрація. З 2020 р. ця процедура є обов'язковою для всіх моторолерів (навіть якщо вони використовуються тільки в сільській місцевості).

Одне з найважливіших для райдерів питань – зі скільки років можна їздити на скутері в Україні? До управління подібною технікою допускаються особи, які досягли 16 років, адже саме в цьому віці можна відкрити категорію А1.

Деяких власників автомобілів цікавить, чи можна їздити скутером з категорією Б в Україні. Посвідчення з категорією Б дає право керувати лише легковими автомобілями та технікою на їх основі.

Примітка: У 14 років юний мотолюбитель вже може пройти навчання та скласти іспити на права. Однак це не означає, що він може сідати за кермо.

Правила їзди на скутері: основні заборони

Цілком очевидно, що власники мототехніки частіше зазнають травм. Тому вони обов'язково повинні використовувати спеціальне екіпірування. Це означає, що водію та пасажиру не можна їздити без шолома. Також шолом обов'язково має бути застібнутий.

Крім того, власнику скутера заборонено:

  • Повертати направо (для розвороту), якщо дорого має трамвайні рейки або кілька смуг у кожну зі сторін. Щоб здійснити такий маневр, треба спішитись та стати пішоходом. Пам'ятайте, що якщо котити скутер, ви вважатиметеся пішоходом.
  • Їздити трасами зі швидкістю понад 60 км/год (поза межами населених пунктів). Це стосується навіть ситуацій, коли є знак, що дозволяє розганятися до 80 км/год.
  • Здійснювати буксирування. Також у правилах ПДР України для скутерів написано, що власникам моторолерів заборонено поєднувати техніку з різними причепами.

Ще один важливий нюанс полягає в тому, що моторолерам дозволено рухатися тільки по крайній правій смузі. Виїжджати в інший ряд можна лише при обгоні або об'їзді перешкоди.

Що дозволяється власнику моторолера?

Почати варто з того, що використовувати скутер можна цілий рік, адже прямої заборони на їзду взимку немає. Однак на моторолері не особливо комфортно пересуватися при мінусовій температурі, тому його краще законсервувати на цей період.

Якщо вивчити ПДР для скутерів, можна зрозуміти, що дозволено райдеру:

  • Використовувати техніку на дорогах загального користування (у тому числі у межах міста). Але швидкість не повинна перевищувати 60 км/год.
  • Спішитися і котити техніку. В цьому випадку райдер перетворюється на пішохода, і на нього діють інші правила.
  • Їздити поміж рядами. Це допускається, адже прямої заборони чи дозволу такі дії не мають. Але пам'ятайте, що це збільшує ризик ДТП.

Окрім ПДР для мототехніки райдеру рекомендується вивчити правила і для пішоходів. Це дозволить йому змінювати напрямок руху на багатосмугових трасах. Наприклад, якщо потрібно повернути праворуч для розвороту, слід спішитись і перейти дорогу зеброю. Після цього можна знову влитися у дорожній трафік.

21368
Кнопка
связи