logo

Як підняти мотоцикл: методика та рекомендації

Навіть досвідчені мотолюбителі падають і кидають байки. І, на перший погляд, це незначна проблема, адже райдеру потрібно просто підняти апарат. Але уявіть, що ви вирішили купити мотоцикл для туризму чи спорту, який важить понад 120 кг. Повернути подібну махину у вертикальне положення – ще те завдання. Тому райдеру-початківцю потрібно дізнатися, як підняти мотоцикл із землі, встановити його на заднє колесо і т. д.

ПРОСТА ТЕХНІКА ПІДНЯТТЯ БАЙКА

Щоб повернути двоколісник у вертикальне положення, потрібно скористатися знаннями у сфері фізики (система важелів). Це максимально простий метод, за допомогою якого навіть тендітна дівчина зможе підняти важкий мотоцикл.

Водієві потрібно:

  • Вимкнути двигун байка. Порада досить банальна, але після падіння або аварії багато райдерів просто забувають, що у них включений мотор. Зробити це потрібно для того, щоб уникнути масляного голодування двигуна та його поломки.
  • Опустити підніжку (якщо апарат лежить з правого боку). Це дозволить уникнути завалювання двоколісника на інший бік. Але якщо техніка лежить на лівому боці, тоді виконуйте всю операцію максимально акуратно та відстежуйте положення байка.
  • Увімкнути передачу.
  • Сісти на сидіння (ближче до бензобаку).
  • Схопитися за кермо та раму (зворотним хватом). Намагайтеся не братися за деталі, які можна відірвати.
  • Почати повільно йти назад. При цьому все навантаження має припадати саме на ноги. Спина та руки у «рятувальній» операції не беруть участі. Іти потрібно доти, доки обидва колеса не стануть на землю, але апарат все ще буде під нахилом.
  • Переміститися ближче до центру сидіння та зробити кілька кроків назад.

Це одна з найефективніших технік, як підняти мотоцикл із землі.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ПОРАДИ ФАХІВЦІВ

Буває таке, що при підйомі байка райдер ставить його на колеса, але не може трохи дотиснути і повернути йому вертикальне положення. Звичайно, подібна ситуація виникає з високими чи низькими двоколісниками. У цьому випадку після підняття техніки на колеса слід з'їхати з сидіння і продовжити її штовхати.

Також досвідчені мотолюбителі не радять відразу після підняття транспорту запускати двигун. Це може призвести до гідроудару в циліндрах (якщо в них потрапило масло). Після події двоколісник має постояти 20-30 хв.

ЯК ПРАВИЛЬНО ПІДНІМАТИ МОТОЦИКЛ?

Щоб вивісити колесо мотоцикла, райдеру знадобиться підкат. Це спеціальний пристрій для підняття передньої або задньої частини мотоцикла. Використовувати пристрій досить просто: встановіть апарат на підніжку, зафіксуйте девайс, натисніть на важіль.

Також для підняття двоколісника можна використати звичайний домкрат. Його необхідно розміщувати під двигуном і налаштувати висоту. Важливо не встановлювати підйомник під трубками або іншими компонентами, які можуть зламатися.

ЯК ПІДНЯТИ МОТОЦИКЛ БЕЗ ПІДКАТУ?

Отже, вам потрібно вивісити переднє або заднє колесо мотоцикла. Але що робити, якщо підкату чи домкрата немає? Тут знову допоможе система важелів. Щоб підняти байк, нам знадобляться товста дошка з довжиною 1-1,5 м та сталевий прут (1-1,2 м).

Щоб підняти апарат, потрібно:

  • Зробити в дошці отвір для дроту (ближче до краю).
  • Розмістити планку під мотоциклом.
  • Вставити в отвір прут.
  • Натиснути на важіль.

У такий спосіб можна підняти мотоцикл на заднє або переднє колесо. Від того, де ви розмістите дошку, залежить, яку частину апарату ви піднімете.

Важливо: Подібна методика підходить тільки для двоколісників, які мають знизу захист або трубчасту конструкцію.

Ще один спосіб вивісити байк – використовувати підставки. Для цього знадобляться два невеликі міцні стільчики або ящики. Для вивішування потрібно поставити байк на підніжку та нахилити в один бік. При цьому підніжка має зачепитися за підставку. Після цього піднімаємо інший бік транспортного засобу і підсуваємо стільчик. Однак подібний варіант підійде лише для легких шляховиків чи мопедів.

Загалом, подібні лайфхаки підходять лише для дрібного чи екстреного ремонту. При серйозній поломці краще звернутися до майстерні мотосалону Двако, де є професійні підкати та обладнання.

3880
Кнопка
связи