logo

Розміри мотошоломів: таблиця, зняття мірок, рекомендації

При покупці захисного екіпірування важливо враховувати розміри мотошоломів. Вони впливають не лише на комфорт водія, а й на його безпеку. Наприклад, якщо ви вирішили купити мотошолом «на виріст», він бовтатиметься і обмежить огляд. Тому давайте розберемося, як підібрати зручне та ефективне спорядження.

ЯК ВИЗНАЧИТИ РОЗМІР ШОЛОМУ ДЛЯ МОТОЦИКЛУ?

Найпростіший спосіб знайти відповідне екіпірування – відвідати спеціалізований салон і приміряти його. Але що робити, якщо потрібний мотошолом, що сподобався, є тільки в інтернет-магазині? У цьому випадку необхідно зняти мірки та звіритися з розмірною сіткою виробника спорядження.

Щоб правильно виміряти коло голови, вам знадобиться швейний метр. Його потрібно розмістити над бровами (вище на 2 см) і нижче тем’я (приблизно на долоню). Цю процедуру слід повторити кілька разів, щоб точно визначити коло. Якщо ви помилитесь навіть на 1 сантиметр, шолом буде бовтатися або сильно давати на голову.

Якщо під ваші мірки підходить кілька шоломів (наприклад, M і L), вибирайте той, що менше. Таким чином спорядження щільно прилягатиме до вашої голови.

ТАБЛИЦЯ РОЗМІРІВ МОТОШОЛОМІВ

Основна складність при виборі шолома для байка чи квадроцикла – відсутність єдиної розмірної сітки. Тобто кожен бренд має свої стандарти, які потрібно враховувати. Хоча більшість виробників дотримуються таких норм:

  • XS – 52-55 см.
  • S – 54-56 см.
  • M – 57-58 см.
  • L – 59-61 см.
  • XL – 61-63 см.
  • XXL – 63-65 см.

Якщо у вас є сумніви щодо знятих вимірів, тоді слід відвідати мотосалон і приміряти екіпірування, яке відповідає вибраному вами.

ЯК ДІЗНАТИСЯ, ЩО РОЗМІР ШОЛОМА ДЛЯ МОТОЦИКЛУ ВАМ ПІДХОДИТЬ?

Отже, ви замовили мотошолом або відвідали магазин і вибрали екіпіровку, що сподобалася. І начебто все добре, спорядження сидить як влите. Але зараз ви знаходитесь в ідеальних умовах, тому не можете точно визначити, наскільки зручним є шолом.

Для початку вам потрібно погуляти у мотошоломі 5-10 хвилин. За цей час можна оцінити комфорт виробу та зрозуміти, що розмір підібрано правильно. Під час прогулянки змінюйте положення голови, щоб оцінити огляд або виявити спотворення зображення. Якщо на візорі є дефекти, ви помітите розмиті плями, відблиски тощо. Крім того, скло має щільно прилягати до шолома, щоб під час їзди вам в обличчя не потрапляли пил, бруд та комахи.

По можливості проведіть тестовий заїзд у шоломі. Так ви зможете оцінити зручність та якість шолома у природному середовищі. Під час тест-драйву оцініть вентиляцію, звукоізоляцію та візор спорядження.

І пам'ятайте, головне підібрати відповідний розмір мотошолома та знайти модель з якісним склом. А ось у плані матеріалів та застібки можна піти на компроміс. Якщо вам зручно в спорядженні із термопластику, то сміливо купуйте його.

ЩО КРІМ РОЗМІРІВ МОТОЦИКЛЕТНИХ ШОЛОМІВ ПОТРІБНО ВРАХУВАТИ?

Очевидно, що коло голови – це не єдиний параметр, на який потрібно звертати увагу. При покупці шолома рекомендується врахувати наступне:

  • Масу. Що легше шолом, то краще для водія. Справа в тому, що навіть зайві 300-400 г створять додаткове навантаження на шию і збільшать ризик травмування при ДТП.
  • Тип застібки. Для повсякденного використання найкраще підходить фіксатор типу Дабл-Д. А ось для активної їзди чи спорту бажано вибрати надійнішу застібку Д-рінг.
  • Розташування вентиляційних каналів. Канавки повинні бути на лицьовій стороні, у верхній частині мотошолома та біля візора. Вентиляція є особливо важливою при виборі спорядження для активної їзди. Варто відзначити, що на ринку є шоломи із регуляторами, які закривають канавки. Це робить їх найкращим рішенням для зимових покатушок.
  • Параметри візора. Тоноване скло підходить для їзди вдень, а прозоре – для нічних заїздів. Не зайвим буде і покриття з антифога, яке запобігає запотіванню візора.

Також райдеру потрібно не тільки дізнатися, як вибрати розмір мотошолому, але й визначитися з матеріалом «шкаралупи». Найдешевшим варіантом є спорядження із ABS-пластику. Ось тільки шоломи з термопластика відрізняються середньою міцністю та важать більше виробів із композитних матеріалів.

Якщо вам потрібне максимально надійне спорядження, тоді вибирайте мотошолом із кевлару або композитів (вуглеволокна, склотканини, кевлару). Це максимально міцне і легке екіпірування, але його ціна в 1,5-2 рази вища, ніж на вироби з термопластика.

Досі не можете вирішити, яку «каску» вибрати? Тоді відвідайте мотосалон Двако в Києві і особисто протестуйте шоломи, що сподобалися.

10149
Кнопка
связи