logo

Як заряджати квадроцикл на акумуляторі: правила і рекомендації

Електроквадроцикли стрімко набирають популярності завдяки своїй економічності та екологічності. Але багато райдерів досі не знають, як заряджати квадроцикл на акумуляторі. Через неправильну підзарядку знижується час роботи АКБ або батарея швидко втрачає свою ємність. Тому давайте розберемося, як зарядити дитячий квадроцикл, і розглянемо ключові рекомендації експертів.

СПОСОБИ ПІДЗАРЯДКИ КВАДРОЦИКЛУ

Є два способи підзарядити акумулятор мотовсюдихода. Перший і найпростіший – підключити зарядний пристрій у відповідний роз'єм. Аналогічним способом заряджаються всі електрокари та скутери, хоча подібне гніздо є не на всіх квадриках.

Якщо на мотовсюдиході немає гнізда для підзарядки, райдеру доведеться безпосередньо підключати АКБ до зарядної станції. Для цього потрібно:

  • Визначити відповідну величину струму.
  • Від'єднати та демонтувати АКБ.
  • Підключити клеми пристрою до батареї.
  • Встановити регулятор зарядного струму на мінімум.
  • Увімкнути автоматичний режим на пристрої.
  • Вставити зарядний пристрій у розетку.
  • Вибрати відповідний для акумулятора зарядний струм.

Важливо, що у літієвих АКБ є плата, яка контролює рівень заряду. Це означає, що після повного заряджання процес зупиняється. Хоча заряджати батареї понад норму все одно не рекомендується.

Ще одне важливе питання, яке цікавить багатьох райдерів, – як зарядити акумулятор квадроцикла за допомогою автомобільного пристрою. Так, подібна процедура можлива, але потрібно правильно настроїти зарядний пристрій. Для заряджання можна використовувати лише пристрої з регулюванням зарядного струму та можливістю встановити його мінімальний рівень (0,5-0,7 А).

Важливо: Оптимальним струмом для заряджання батареї є 1/10 ємності АКБ (в Амперах).

СКІЛЬКИ ЗАРЯЖАТИ АКУМУЛЯТОР НА КВАДРОЦИКЛ?

В інструкції до кожного мотовсюдихода вказується оптимальний час заряджання АКБ. У середньому ця цифра становить 6-12 годин. Час заряджання залежить від покоління АКБ, її ємності та характеристик зарядного пристрою. Хоча не варто забувати і про заряд акумулятора. Якщо у АКБ залишилося 30-40% ємності, час підзарядки слід зменшити.

Але що робити, якщо ви не знаєте, скільки часу заряджати акумулятор квадроцикла? У цьому випадку потрібно майже повністю розрядити батарею та заряджати її протягом 8 годин. Після цього АКБ слід встановити на квадрик і оцінити рівень заряду. Якщо індикатор показує 100%, наступного разу заряджати батарею потрібно 6-7 годин. У такий спосіб ви зможете визначити оптимальний час підзарядки.

Також пам'ятайте, що перезаряджання – основний ворог акумуляторів. Вкрай не рекомендується залишати АКБ підключеною до мережі на 15-20 годин. Це призводить до зниження ємності батареї та, відповідно, зменшення часу роботи квадрика.

Знаючи, скільки часу заряджається квадроцикл, можна скласти графік його підзарядки. Наприклад, батарею можна підключати до мережі увечері або після кожної подорожі. Також ви можете придбати змінну АКБ, тим самим збільшивши час їзди на мотовсюдиході.

КЛЮЧОВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАРЯДКИ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ АКБ

Батарею будь-якої електротехніки потрібно правильно обслуговувати. Порушення рекомендацій може призвести до зниження ємності акумулятора або його поломки. Щоб уникнути подібних проблем, рекомендується:

  • Не перезаряджати АКБ.
  • Не розряджати батарею повністю (до 0).
  • Зберігати акумулятор лише у теплому та сухому приміщенні.
  • Проводити обкатку нової батареї.
  • Заряджати акумулятор відповідним пристроєм.
  • Періодично заряджати АКБ, якщо техніка простоює тривалий час.
  • Дати батареї час вирівняти температуру, якщо вона тривалий час перебувала на сонці чи морозі.

Окремо варто сказати про «розгойдування» батареї. Відразу після покупки техніки вам потрібно буде кілька разів розрядити та зарядити мотовсюдихід (2-3 рази).

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗАРЯДЖАТИ АКУМУЛЯТОР КВАДРОЦИКЛУ ПЕРЕД КОНСЕРВАЦІЄЮ?

Більшість райдерів консервують мототехніку перед зимою. І щоб весною апарат був готовий до експлуатації, його потрібно правильно законсервувати. Підготувати електроквадроцикл до зимівлі досить просто, потрібно лише знайти тепле та сухе приміщення для зберігання квадрика.

Ще один важливий пункт консервації – підготовка АКБ. Перед зимівлею потрібно:

  • Повністю зарядіть акумулятор (до 100%).
  • Небагато знизити рівень заряду (не рекомендується зберігати повністю розряджену або заряджену АКБ). Для цього можна поїздити на квадрику 10-15 хвилин.
  • Зняти батарею з мотовсюдихода. Найкраще зберігати АКБ вдома, в теплому та сухому приміщенні.
  • Раз на 1-1,5 місяці заряджати батарею. Не потрібно виконувати повний цикл заряджання, достатньо буде 4-5 годин.

Якщо залишити акумулятор квадрика на морозі, батарея просто потече і перестане працювати.

14603
Кнопка
связи